Annons

Annons

Annons

Annons

Ikea-morden

Mördarens val av offer: ”De såg svenska ut”

Att mörda svenskar skulle få större uppmärksamhet. Det var därför Abraham Ukbagabir medvetet valde ut den 55-årige kvinnan och hennes son vid dådet på Ikea. ”De såg svenska ut”, säger han.

Utredning. Abraham Ukbagabir vårdas fortfarande på sjukhuset i Västerås för sina skador. Det är också där den den rättspsykiatriska utredningen har genomförts.

Bild: Polisen

Annons

Och hade han haft en pistol hade han använt den – det skulle ha gett mer tyngd i hans budskap. Det framgår av den rättspsykiatriska utredningen.

Enligt den framstår Abraham Ukbagabir som fullständigt självcentrerad och ser andra personer enbart som ett medel att nå egna mål. Han tankesätt är likadant hos dem som begår skolskjutningar i USA.

Dubbelmordet var en hämnd för att han kände sig orättvist behandlad – han hade trott att han skulle få stanna här. Han betraktade Sverige som sitt hemland och ”om en fiende stör dig finns inget annat val än att försvara” resonerade han. Avslaget fick honom att känna sig kriminell och han blev arg, kränkt och besviken.

Om sin uppväxt berättar han att växte upp i Eritrea i en familj där han var äldst i syskonskara om sex barn. Pappan var affärsmän och familjen saknade inget materiellt. Pappan försvann sedan ur bilden och 36-åringen fick ta större ansvar för syskon och den ekonomiska försörjningen genom att arbeta på byggen jämsides med skolgången.

Annons

Annons

36-åringen säger sig ha gått i skola i tio år och efter den blev han kallad till militärtjänstgöring. Den förlängdes hela tiden och efter fem år beslöt han sig för att lämna landet. Via Sudan och Libyen tog han sig till Italien år 2005 där han fick ett tillfälligt uppehållstillstånd. Eftersom han inte fick jobb åkte han till England där han sökte asyl. Han fick avslag och skickades tillbaka till Italien. Till Sverige kom han 2013.

Fyra år tidigare hade han fått en religiös omvändelse då Gud och Moses uppenbarade sig i hans drömmer. Efter den upplevelsen slutade han ljuga, söka konflikter och ha kontakt med kvinnor. Han säger att han är bekännande kristen och på fritiden har han gått till kyrkan.

Undersökningen genomfördes i närvaro av kriminalvårdspersonal på den kirurgavdelning Abraham Ukbagabir fortfarande vårdas på. I sina uttalanden var han genomgående ”helt känslokall” enligt det rättsmedicinska utlåtandet. Han var sparsmakad med ögonkontakt och berättade ingenting spontant.

Den rättsmedicinska utlåtandet visar att han inte lider av någon allvarlig psykisk störning varken vid gärningstillfället eller efteråt.

Rättegången mot Abraham Ukbagabir inleds den 28 oktober. Tingsrätten har beslutat om säkerhetskontroll vilket innebär att alla besökare kommer att visiteras innan de släpps in. Även väskor och annat bagage kommer att kontrolleras.

AnnonsMer om Ikeamorden

Annons

Inte psykiskt sjuk

Den rättspsykiatriska undersökningen av 36-åringen har gjorts av en psykolog, socionom och en överläkare tillika specialist i psykiatri och rättspsykiatri.

Utredningen, som i snitt tar fyra veckor att utföra, har gjorts på sjukhuset i Västerås eftersom 36-åringen fortfarande behöver vård för de skador han åsamkade sig själv.

Domstolar följer rättspykiatriska bedömningar i stor utsträckning. I det här fallet betyder det att 36-åringen kan dömas till fängelse.


ANN-SOFIE SANNEMALM

ann-sofie.sannemalm@vlt.se

Annons

Annons

Till toppen av sidan