Annons

Annons

Annons

Västerås

Han får hård kritik – av de egna

Det stormar på nytt runt landshövding Håkan Wåhlstedt. De elva medarbetarna på staben får psykologhjälp för att klara arbetet. Samtidigt kommer kritik från landshövdinge-kollegorna.

i går fredag 9.00. Efter några veckors uppvaktningar kan Håkan Wåhlstedt frigöra tid för att svara på frågor om hur läget är på länsstyrelsen. Stabens personal mår inte bra, enligt en medarbetarundersökning och få nu psykologhjälp. Mer än hälften har inte förtroende för länsstyrelsens ledning. Foto: Kenneth Hudd

Annons

Wåhlstedt har tidigare kritiseras av företagarna i stan för att vara odisciplinerad och för att ha uppträtt berusad på offentliga tillställningar. Det visade en granskning som VLT gjorde i juni.

Nu tycker flera av landshövdingarna att Wåhlstedt inte har förstått sitt uppdrag. VLT har pratat med dem – ingen vill skylta med sitt namn av två skäl: Det kan straffa sig och normalt ”gör man inte så här mot en kollega”.

– Men han är helt olämplig för uppdraget, säger landshövding 1.

Enligt uppgifter till VLT har landshövdingarnas kritik nått Finansdepartementet. Wåhlstedt anses sänka förtroendet för hela kåren. Han får kritik för att vara passiv vid de gemensamma landshövdingeträffarna och att han inte deltar i diskussionerna.

Annons

– Regeringen är mycket väl medveten om kritiken. Och ju längre tiden går desto fler tappade ansikten kommer det bli om Wåhlstedt skulle tvingas från sitt uppdrag, säger landshövding nr 2.

Annons

En tredje landshövding säger:

– Vi tycker inte att det här är roligt. Det spiller över på oss andra.

Landshövding 4 säger att denne bara går och väntar på att något formellt ska hända.

– Rent politiskt är det en känslig fråga. Regeringen samverkar med miljöpartiet och Wåhlstedt är miljöpartist. Dessutom har en tidigare landshövding fått avgå och hon var miljöpartist.

Håkan Wåhlstedt:

– Jag träffar mina landshövdingekollegor och har väldigt bra relationer med flera av dem. Jag får beröm av dem. Vad andra landshövdingar eventuellt har sagt till dig kan jag inte ha synpunkter på. Om jag har synpunkter på en kollega behåller jag det för mig själv eller framför det till den personen.

En bidragande orsak till den massiva kritiken är en omorganisation som Håkan Wåhlstedt har genomfört. En person som har jobbat inom länsstyrelsen i 25 år – en trotjänare med gott renommé och som ansetts lojal och plikttrogen – har omplacerats. Inofficiellt, enligt källor, för att den anställde kritiserat Wåhlstedt internt. Bland annat sagt till att det inte är tillåtet att ta alkohol ur representationsförrådet.

Rykten började sedan att gå att det var den anställde som stulit ur represenstationsförrådet.

– Länsstyrelsevärlden är liten så det här spred sig snabbt. Att ge sig på underställda och beljuga dem – det gör mig mest förbannad. Som underställd är man helt rättslös i en sådan process. Att sedan skylla på en omorganisation är magstarkt. Nu är det dags för länsrådet eller någon annan chef att ryta ifrån, säger landshövding 1.

Håkan Wåhlstedt säger sig inte känna till ryktet.

– Jag kommenterar inte illvilliga rykten.

Annons

Det har tagit tid att få Håkan Wåhlstedt att ställa upp på en intervju. Vid första förfrågan sade han ”nej” med motiveringen att han ”inte vill”. Sedan ändrade han sig. Dagen före ringde han återbud på grund av en läkartid, men gav löfte om en ny tid, i går fredag. När vi ses vill han inte prata om omorganisationen .

Annons

– Det är ett personalärende. Men jag är en modern hövding och jag tänker använda allmänna kommunikationsmedel eller så kör jag själv.

Den senaste medarbetarundersökningen visar att de anställda överlag mår bra på länsstyrelsen. Två avdelningar utmärker sig negativt: Vattenmyndigheten och landshövdingens stab.


Dina medarbetare får nu psykologhjälp – vad är skälet till det?

– Förändringar kan skapa osäkerhet hos en del. Och sen bytte länsrådet jobb och då påbörjade vi en ny rekryteringsprocess och det kan ha varit jobbigt för många. Sedan stämmer nog inte den gängse bilden av en statlig byråkrat på mig, jag är öppen för förändringar.


Men vad känner du när det är så här?

– Jag känner att det finns en förbättringspotential. Jag kanske har varit otydlig ibland men där ska jag bättra mig.

Du har aldrig varit chef tidigare – nu är du chef för 180 personer?

– Jag har aldrig varit myndighetschef, nej.


Enligt ditt cv har du aldrig varit chef?

– Jo, jag var ekonomichef på MEAB 1986–1987.

Det står att du var ekonomiansvarig.

– Det var i det här fallet samma sak.


Många har förvånats över din utnämning. Dina landshövdingekollegor är exministrar, generaldirektörer, vd:ar. Ditt cv till regeringen är blankt från 2007 förutom några styrelseuppdrag fram till 2013?

Annons

– Njae, det där stämmer inte. Jag saknade ett antal kurspoäng till min filosofie doktorsexamen i företagsekonomi som jag läste in 2013. Min bakgrund kommer från forskningsvärlden, näringslivet och politiken och den är jag stolt över.


Du har inte jobbat speciellt mycket åren 2007–2014?

– Jag brukar säga att ”jag lärde om livet från en 5-åring och en 85-åring”. Jag tog hand om min son och min far som var dålig och det är jag tacksam för. När jag växte upp jobbade min far mycket, från tidig morgon till sen kväll, och det tog jag igen.

Annons


Vad har du levt på?

– Jag hade sålt en lägenhet och jag fick min fars hus. Sedan ärvde jag pengar från honom.

Från Finansdepartementet är det locket på.

– Återigen, regeringen kommenterar inte sittande chefer, säger Peter Skeppström, pressekreterare.

Håkan Wåhlstedt förklarar sina många håltimmar.

Nästa del: ”Jag är liksom stand-by om det skulle dyka upp några möten”

Annons

Annons


Ann-Sofie Sannemalm

ann-sofie.sannemalm@vlt.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan