– Vi måste få bort stigmatiseringen av hiv-infekterade. 80-talet är bakom oss, säger hon.
Det var i början av november som en okänd man attackerade kvinnan. Socialtjänsten hjälpte henne söka skydd hos en kvinnojour på orten.
När personalen där hörde hur kvinnan bad sin med- följande pojkvän att åka hem och hämta hennes mediciner, krävde de besked om vilken sjukdom hon hade. Hon svarade: hiv.
– Jag såg hur alla runt mig förändrades, säger kvinnan som behandlas för sin infektion och äter medicin mot den. Hon har också gått Karolinska sjukhusets hiv-skola och försökte på stående fot förklara att hiv inte smittar vid sociala kontakter. Men hon tvingades ändå lämna kvinnojouren.
Kvinnan vill vara anonym på grund av hoten, men också för att hon bryskt blivit påmind om de starka fördomarna mot hiv.
Annons
Det är Tina Carlander, överläkare vid infektionskliniken i Västerås och hiv-forskare, som sedan 2011 behandlar kvinnan. Dagen efter attacken ringde hon chefen för kvinnojouren och sa att risken är noll att övriga boende ska smittas. Samtalet slutade i ett storbråk på telefonen där chefen för kvinnojouren stod fast och hänvisade till att det fanns ”små barn i hemmet och att maten lagades gemensamt”.
Annons
Tina Carlander är upprörd över kvinnojourens agerande och kliniken har hjälpt kvinnan göra en anmälan till inspektionen för vård och omsorg, IVO. En anmälan görs också till diskrimineringsombudsmannen.
– Hon var i akut behov av skydd och socialtjänsten hade beslutat att hon måste ha det. Sedan blir hon nekad utan att det finns en rimlig anledning.
Tina Carlander understryker: Hiv kan överföras vid samlag, förlossning, amning och via delade sprutor. Inte vid sociala kontakter.
Dessutom, påpekar hon, en patient som står på fungerande behandling, som den unga, skyddsökande kvinnan, smittar inte alls. Det var 2011 års stora nyhet, säger Carlander, medveten om att den inte har sipprat ned varken i folkdjupet, hos vårdinstitutioner eller redaktioner.
Hon ger exempel:
– Den som har en väl fungerande hiv-behandling, vilket 94 procent av de hiv-infekterade länsborna har, kan leva lika länge som alla andra och lever längre än rökare. De nya medicinerna får ned virusnivåerna så drastiskt att jag kan råda mina behandlade hiv-patienter att ha oskyddat samlag med sin hiv-negativa partner om de vill ha barn.
– Men det väsentliga är, understryker hon, att varken en behandlad eller obehandlad hiv-infekterad kan smitta andra via matlagning eller andra sociala kontakter. Oavsett om hon står på behandling eller ej ska hon vara välkommen till kvinnojouren, säger Carlander.
Annons
Annons

Fördomarna finns kvar
1980-talets fördomar om aids och hiv finns kvar. Anders Sönnerberg, professor på Karolinska, beskriver det så här: ”hiv-epidemin speglar en stark och fantastisk medicinsk utveckling men också mänsklighetens bristande förmåga att frigöra sig från fördomar, rädsla också okunskap.”
I en ny rapport visar Folkhälsomyndigheten att en majoritet av dem som lever med hiv inte vågar berätta om den. En undersökning från Novus 2015 visar att nästan fyra av tio personer inte tror på att hiv-läkemedel minskar smittsam-heten fast den blir praktiskt taget noll.
I Västmanland pågår just nu en kampanj av Folkhälsomyndigheten och landstinget för att minska diskriminering och stigmatisering av hiv-infekterade. Kampanjen syns framförallt på biograferna. Cirka 7 000 personer lever med hiv i Sverige. Drygt 95 procent har en välinställd behandling.
Ann-Christine Kihl
ann-christine.kihl@vlt.se