Annons

Annons

Annons

Test: Bästa matlådan utsedd

Ingen gjord av plast duger.

Annons

Missfärgade, skadade och med lukt kvar från maten. Förvånansvärt många

matlådor håller inte måttet. Vill du ha en låda som håller länge är det klokt att välja en i glas eller rostfritt stål.

Till jobbet är den ett måste för många. Innehållet kanske inte alltid är inspirerande men med matlåda sparar man många kronor jämfört med att köpa lunch varje dag.

Lådan som förvarar maten ska hålla tätt, locket ska vara lätt att hantera, den ska inte ta åt sig färg och lukt av maten och inte bli för varm att ta i.

I vårt test av sex matlådor

hittar vi betydande skillnader hos produkterna. Testvinnaren från Ikea är tillverkad av glas och locket av plast, lådan blir inte missfärgad och den är mycket greppvänlig – dessutom får du den för en billig peng.

Annons

Lådan från Granit ger också ett högt kvalitetsintryck men upplevs som lite väl stor och tung, trots att den uppges rymma mindre än Ikeas.

Annons

När det gäller lådorna i plast är det desto värre. Samtliga har tagit åt sig färg av maten efter bara en användning, två tar även åt sig lukt. Lådorna från

Åhléns och Jula blir dessutom lite skadade i plasten efter en användning, vilket är under all kritik.

En fördel med lådor i plast är dock är att de är lättare än varianterna i glas.

Med glas och genomskinlig plast är det enkelt att se innehållet i lådan utan att behöva öppna den.

Om det är farligt att värma mat i plastlådor har diskuterats länge. Hög fetthalt, surhetsgrad, konsistens, hög temperatur och lång förvaringstid kan göra att överföring av vissa ämnen från plasten till maten ökar. Kettil Svensson, toxikolog på Livsmedelsverket, menar dock att hälsoriskerna är mycket små.

– Så länge du använder ett kärl som är godkänt för livsmedel och användning

i mikro finns det ingen anledning att oroa sig utifrån den kunskap vi har

i dag, säger han.

Det man ska titta efter är att lådan är märkt med en symbol med ett glas och en gaffel och att den har en symbol som visar att den är godkänd för mikro. Helst ska det också anges ett godkänt temperaturintervall på produkten.

– Saknas uppgifter eller om man är det minsta orolig så använd en tallrik av porslin eller ett keramiskt material när du värmer maten, rekommenderar Kettil Svensson.

Annons

Lådan från Clas Ohlson är tillverkad i rostfritt stål vilket begränsar användningen som traditionell matlåda.

Annons

Det är nog få som

värmer sin lunch i ugn eller värmeskåp, så ska du använda denna bör du ha tillgång till en tallrik som du kan lägga upp maten på innan uppvärmning.

Frozzypack har en inbyggd kylklamp som håller maten kall i upp till sju timmar. En funktion som kanske inte är så användbar på jobbet där det finns kylskåp, men vill du hålla salladen fräsch på sommarpicknicken kan den komma till användning.

Så gjordes testet

Vi har testat sex matlådor, det vill säga förvaringsburkar för mat.

Vi har värmt upp köttfärssås i matlådorna samt testat läckagebenägenheten med soppa. Vi har själva vägt produkterna, uppgift om volym kommer från tillverkarna.

Kriterierna de bedömts utifrån är kvalitet, kapacitet och användning.

Maxbetyg är 5.


Annika Forsell/TT/wiseguide

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan