Annons

Annons

Annons

Annons

Bästa brödrosten utsedd

Testvinnaren ger ett gediget kvalitetsintryck och ett bra rostresultat.

Annons

Nyrostat bröd kan ge en härlig start på morgonen – men för att få till det

gyllene och jämna resultatet gäller det att ha en brödrost som levererar. Vi testar sex stycken och hittar både bra modeller och ett riktigt bottennapp.

Hur välrostat du vill ha ditt bröd skiljer sig från person till person men överlag är det ett jämnt rostat, krispigt och gyllene resultat som går bäst hem.

Brödrostarna vi testar har ett pris på cirka 300 till 1 600 kronor.

Dyrast är rosten från Dualit, som också blir bäst i test. Den ger ett gediget kvalitetsintryck, ett bra rostresultat och är en användarvänlig produkt med många funktioner, bland annat en rostkontroll som gör att du kan kontrollera brödet utan att behöva avbryta rostningen.

Annons

En brödrost står ofta synlig i köket så utsidan kan vara minst lika viktig som funktionen. Det syns att några av tillverkarna har lagt ned tanke bakom designen, bland annat har brödrostarna från Dualit och Smeg en tydlig retrostil som andas 50-tal.

Annons

Ett riktigt bra val för den tunnare plånboken är brödrosten från Philips som utses till bästa budgetval och kommer på tredjeplats i testet. Den ser inte så mycket ut för världen och har inga avancerade funktioner men ger det bästa resultatet i testet med jämnt gyllenbruna välrostade brödskivor. Det är en brödrost som utför huvuduppgiften, att rosta bröd, riktigt bra. Tyvärr lämnar den en del annat att önska när det gäller kvalitet och användarvänlighet. Det är den enda av rostarna i testet som inte har en utdragbar smulbricka, för att tömma den på smulor måste du därför flytta på hela rosten.

I botten hittar vi

en modell från Andersson som inte alls levererar. Den ger ett ganska högt kvalitetsintryck men tyvärr är bröden mycket bleka när vi rostar på rekommenderad inställning. Ska du få ett godkänt rostat bröd med den här brödrosten måste du ställa in den på max och får då vänta orimligt lång tid. Resten av modellerna skiljer sig något åt men är ganska jämnstarka i den totala bedömningen.

Rostresultatet är godkänt för alla, men Electrolux och Smeg lämnar en bit av överkanten på brödet blekt och orostat. Storleken skiljer sig, rostarna från Smeg och Dualit är ganska breda och höga och passar inte dig som har ont om utrymme i köket. Philips och OBH Nordicas modeller är de minsta och mest behändiga.

Så gjordes testet

TT/WiseGuide har testat sex brödrostar med kapacitet för två brödskivor. Färsk, rumstempererad formfranska har använts och två omgångar har rostats och utvärderats.

Rostarna har varit inställda på medelläge gällande rostningsgrad.

Produkterna har bedömts utifrån kriterierna kvalitet, kapacitet och användning.

Maxbetyg är 5.


Annika Forsell/WiseGuide/TT

Annons

Annons

Till toppen av sidan