Annons

Annons

Annons

Annons

Västerås

David – omstridd cancerdoktor lämnar Västerås

Nytt jobb. Ett halvår efter den uppmärksammade VLT-artikeln om cancerdoktorn David Stenholtz som anser att fel kost kan ge cancer lämnar han jobbet i Västerås för ett onkologjobb i Eskilstuna.

väljer bort kött. Cancer- doktorn David Stenholtz menar att vi i huvudsak bör välja växt- baserad kost för att minska risken för cancer. Här tuggar han i sig en veganburgare. Foto: Peter Krüger

Annons

Det är en tystlåten, men glad David Stenholtz jag träffar på ett fik i centrala Västerås.


Vad tycker du om all uppmärksamhet?

– Egentligen är jag inte så utåtriktad som person utan mer av en nörd som hellre sitter hemma och läser studier. Så det är lite ironiskt att jag blivit ansikte utåt för en mycket uppmärksammad organisation, säger David Stenholtz medan han tuggar i sig en veganburgare.

David äter som tidigare växtbaserad kost och fortsätter att jobba som onkolog samt vara ordförande för Läkare för framtiden som verkar för att sprida modern forskning om bra kostval.

– När jag var 20 slutade jag i stort sett äta kött, fågel och fisk, mest för djurens skull. Fisk åt jag bara ibland. Sedan slutade jag med ägg, mjölkprodukter, socker och vitt mjöl och bytte till frukt, grönsaker, fullkornsprodukter, baljväxter, bär, nötter och frön.

Annons

Annons

– Vegetabilier äter jag för att det är bra för miljön och för att hålla mig friskare.

Enligt David orsakar fel kost bland annat cancer.

– De flesta kroniska sjukdomar i västvärlden kunde halveras om människor åt hälsosammare.

Nytt för honom privat är att han sagt upp sig från Västmanlands landsting för att jobba i Eskilstuna på grund av ändrade familjeförhållanden.

Den såväl positiva som negativa responsen på artikeln som varit är inget konstigt, enligt David.

– Mat väcker känslor. I forskarvärlden råder ingen förvirring över vad hälsosam kost är. Trots det tror många att experterna tycker olika fastän 100 års forskning är överens om att stora koständringar ger stora hälsovinster.

Som tur är intresserar sig många för kostfrågor, påpekar han.

– Budskapet att kost har stor potential, att vi kan ha kontroll över vår hälsa och påverka vårt mående till- talar. Tyvärr är det få läkare som lyfter kostens betydelse. Patienter får piller utskrivet, inte kostråd. Får de det är det tyvärr summariskt och halvhjärtat.


Är LCHF-dieten bra?

– Mindre kolhydrater och mer fett behöver inte vara fel för diabetiker eller för att gå ner i vikt så länge man väljer hälsosamma livsmedel. Men i Sverige har den gamla LCHF-dieten enligt Atkins som koncentreras på kött, bacon, ägg och grädde dominerat. Lyfts en sådan diet stort bör man också informera om risken med stora mängder av ohälsosamma livsmedel och hur de förkortar livet. Vissa LCHF-förespråkare väljer att bortse från riskerna med denna slags LCHF. De vill helt enkelt inte tro på 95 procent av all vetenskap. Då blir det farligt.

Annons


Varför?

– Animaliskt baserad kost associeras till fest. Passar in på lyxiga kokböcker och presenteras som ofarligt.

Annons


Fungerar alternativa dunderkurer mot cancer?

– Tyvärr brukar produktförsäljare överdriva effekt och vetenskapligt underlag.


Hur nyttigt är det med kosttillskott?

– Vitaminpiller med isolerade antioxidanter har ingen gynnsam effekt. C-vitamin som brustablett kan till och med öka risken för njursten. Koncentrerad mat som gurkmejapulver och gröna blad ihop kan vara gynnsamma.

– Mycket i växtriket förstärker varandra och ger dubbel effekt än tagna en och en. Svartpeppar och gurkmeja ger förstärkt antioxidanteffekt då upptaget förstärks.


Hur nyttiga är dunderbär som gojibär?

– Mycket. Men äpple eller annan frukt och bär funkar lika bra.


Hur lyckas man ändra sin kosthållning ”på riktigt”?

– Gå steg för steg. Ta bort charkuterier eller ersätt vitt mjöl med fullkorn eller byt kost helt tre veckor i taget. Då märks hälsovinster. En hälsosam måltid i veckan gör ingen skillnad.

50 till 90 procent av all cancer är kopplad till miljöfaktorer, enligt forskare. På samma sätt anses övervikt, diabetes typ 2, hypertoni och hjärt- och kärlsjukdomar kunna elimineras genom kost.

– Kost påverkar immunförsvaret. För att minska risken för cancer rekommenderar Världscancer- fonden kost huvudsakligen från växtriket. Jag instämmer.

Annons


Läs också: David – cancerdoktorn som retar upp

vitamindisk. David Stenholtz letar vitaminer i frukt och -grönsaksdisken.

Bild: Peter Krüger


Sylvia Kadri

sylvia.kadri@vlt.se

Till toppen av sidan