Annons

Annons

Annons

Annons

Nostalgi - 70-talet

1970-talets blombuketter var pompösa

Blomsterbinderier har upptagit Irene Hagströms tankeverksamhet sedan 13 års ålder. 1975 startade hon sin första egna butik och här berättar hon om floristtrenderna då.

Bild: Privat

Annons

Den blomstrande karriären tog vid genom ett arbete på Amaryllis i Västerås.

– Via en bekant till min mamma fick jag ett jobb där över julen när jag var 13 år, säger Irene.

Hon berättar att vid den här tiden, i mitten av 60-talet, fanns det en stor klasskillnad mellan de olika positionerna inom blomsterhandeln.

– Antingen kanske man var butiksbiträde, blomsterdekoratör eller lärling.

– Vid 14 års ålder fick jag stå i butiken och hjälpte även chefen med trådningen, den tekniken som användes för att komponera blomsterarrangemang då. Man satte en tråd genom huvudet på blomman och trådade stjälken.


När hon 1972 vid 20 års ålder gått ut blomsterskolan i Norrköping grodde idén om en egen butik, och tre år senare blev den verklighet. 1975 tog hon över blomsterhandeln i Råby Centrum.

Annons

Annons

Då stod hantverket i fokus på ett helt annat sätt än i dag – mycket på grund av att stickmassan oasis inte fanns på marknaden.


– På den tiden hade man ju ofta grönmossa som man lindade hårt, och använde sig sedan av gaffelskaftning – en tråd som blev som två ben på varje blomma.

Kransstommarna som fanns då existerar knappt i dag eftersom det tog så lång tid att göra, minns Irene.

Under 70-talet var fortfarande de lokala odlarna de främsta leverantörerna till blomsterhandlarna, något som påverkade trenderna.


–  Buketterna var starkt säsongsbetonade och blommor som dahlia, luktärt och cyklamen var mycket populära.

Hon bläddrar i böcker som visar pompösa buketter från decenniet.

– En typisk 70-talsbukett innehöll ofta gerbera, den var jättestor då. På sommaren kunde det vara blåklint, prästkragar och stora lövkojor. Hösten dominerades av krysantemum och rosor, berättar hon.

Även krukväxter av större format var väldigt trendiga under 70-talet.

– Fikusträd var populärt till exempel. Och säg det hem som inte hade en stor monstera!

Den här trenden försvann helt ett tag, men nu har det kommit tillbaka mycket, menar hon.


Finns det någon trend som var stor då men inte alls skulle fungera i dag?

– Nej det tror jag inte, men däremot är det ett helt annat sätt att jobba i dag. Man tänker mer på färg och form. Men anledningen till varför jag började arbeta med blommor är fortfarande kvar; du hanterar levande material som växlar efter säsong, samt färg och form.

Annons

Annons

– Men framförallt jobbar du med otroligt tacksamma kunder. En välkomponerad bukett eller ett arrangemang kan man minnas hela livet.Här hittar du ett härligt bildalbum från Råby.Och här hittar du ännu mer bilder från Råby, mest 1970-tal!

Bild: Privat

Bild: Privat


Sophia Sinclair

Annons

Annons

Till toppen av sidan