Annons

Annons

Annons

Västerås

Kriminella nazister tävlar för Västerås Fight Club

Två medlemmar i kampssportsklubben Västerås Fight Club är nazister och dömda för vålds- och vapenbrott. Klubben kommer inte att agera. ”Man får ha full frihet att tycka och tänka vad man önskar”, meddelar Jörgen Hamberg, Västerås Fight Club.

Medlemmar av Svenska Motståndsrörelsen under en demonstration - under poliseskort - i Stockholm.

Bild: Tt Nyhetsbyrån

Annons

Anna Jonsson, 27 år, dömdes 2012 för brott mot knivlagen och vapenbrott. Detta efter att året innan ha burit kniv, batong och tårgasspray på Vasagatan i Västerås.

Anna Jonsson var i kommunalvalet 2014 kandidat för Svenskarnas parti, som tidigare haft namnet Nationalsocialistisk Front.

Anna Jonsson bor i samma lägenhet som Robin Billing, 24 år. Robin Billing är tidigare dömd för bland annat misshandel. Han dömdes i våras till fängelse i sex månader för våldsamt upplopp. Detta efter att ha deltagit när nazistiska Svenska motståndsrörelsen gick till attack mot en antirasistisk demonstration i Stockholmsförorten Kärrtorp 2013. Robin Billing har dock i praktiken sluppit fängelse och avtjänar i stället straffet genom att bära en elektronisk fotboja.

Annons

Både Anna Jonsson och Robin Billing är medlemmar i kampsportklubben Västerås Fight Club och har bland annat tävlat för klubben i tävlingen Allstyle Open i Stockholm i våras.

Annons

Styrelsen för Västerås Fight Club har redan tidigare fått frågor om Anna Jonsson och Robin Billing. Jörgen Hamberg, sekreterare i klubben meddelar att Västerås Fight Club inte kommer att vidta några åtgärder på grund av Anna Jonsons och Robin Billings nazistiska engagemang.

– De är med i verksamheten och selekterar ingen oavsett hudfärg eller bakgrund. De peppar, håller mits och stödjer alla individer i vår tävlingsgrupp inom thaiboxning och där finns ex antal utlandsfödda, skriver Jörgen Hamberg i ett e-brev.

Jörgen Hamberg vill dock understryka att Västerås Fight Club som förening inte tillåter någon form av diskriminering och har tagit fram en policy där det slås fast att klubben ”tror på mångfald och mångkultur”.

Att vara dömd för våldsbrott är inte heller något hinder för att få tävla för klubben, så länge medlemmen sköter sig i fortsättningen.

– Vi kan agera på folk som begår aktiva brott som medlemmar i föreningen. Historiska redan lagförda brott innan klubbtillträde har vi inte mandat att agera på, skriver Jörgen Hamberg.

Jörgen Hamberg menar att kampsporten ofta kan vara ett sätt att komma bort från brottsligheten.

– Vi ser oss som en stor portal där folk med tidigare trasslig bakgrund kan komma och hitta en gemenskap utanför tidigare dåliga relationer i alla aspekter, skriver han.

VLT har försökt nå Anna Jonsson och Robin Billing för en kommentar utan att lyckas.


Erik Hjärtberg

erik.hjartberg@vlt.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan