Annons

Annons

Annons

Ishockey

NHL-målvaktens cred till VIK Hockey: "Betydde väldigt mycket"

Han gjorde två suveräna säsonger i VIK Hockey. Nu är Lars Johansson tillbaka i Västerås – för att träna med Gulsvarts målvaktstränare Patrik Sjöström.- Han har en väldigt stor del i att jag är där jag är i dag, säger Chicago Blackhawks-målvakten.

Chicagoproffset Lars Johansson på VIK Hockeys målvaktstränares Patrik Sjöströms målvaktscamp, bland annat tillsammans med VIK-målvakten Marcus Dahlbom i bakgrunden.

Bild: Kevin Johansson

Annons

Svensk mästare med Frölunda.

Sedan ett envägskontrakt med Chicago Blackhawks inför NHL-säsongen 16/17.

VIK Hockey har finbesök över torsdagen och fredagen – Gulsvarts förre stjärnkeeper Lars Johansson är tillbaka på is i Västerås.

- Det är nog första gången jag är på is här sedan jag spelade min sista match med VIK, säger Lasse när VLT surrar med 29-åringen i omklädningsrummet i Mimerhallen.

Johansson värvades till VIK från Mora inför säsongen 11/12.

Han gjorde en stark debutsäsong.

Och var Hockeyallsvenskans bästa målvakt under lockoutsäsongen 12/13.

Under båda säsongerna hade han Patrik Sjöström som målvaktstränare. Och det är för just Sjöströms målvaktscamp som pågår under vecka 30 som Johansson hälsar på i Västerås igen.

Annons

- Jag har hållit kontakten med Patrik hela tiden. Vi träffas fortfarande ibland, han har varit nere i Göteborg ett par gånger och nyligen sågs vi i Mora. Nu var det perfekt att komma hit och få gå på is. Min syster bor här i Västerås också så jag kan passa på att säga hej där också.

Annons


Hur mycket betydde de två säsongerna i VIK för din karriär?

- De betydde jätte, jättemycket för mig. Det blev lite av en vändning när jag kom hit. Patrik ändrade min spelstil väldigt mycket och jag har Västerås att tacka för att jag tog mig vidare. Annars vet jag inte hur det hade sett ut. Jag hade två fantastiska år här som jag kan se tillbaka på med glädje.

- Patrik har en väldigt stor del i där jag är i dag och hade en stor del i att jag tog mig vidare från Västerås till Frölunda.


Hur tänker du inför den häftiga säsongen som väntar?

- Det ska bli jäkligt spännande och roligt att få en stor utmaning. Det blir mycket nytt och häftigt. Men jag känner att jag ska åka dit och kriga om en plats. Sen får jag se hur det går, men det ska framför allt bli väldigt roligt att kanske få pröva på att möta de bästa i världen.


Det är fem år sedan du skrev på för VIK Hockey nu – trodde du vid den tidpunkten att du fem år senare skulle stå med ett envägskontrakt i NHL?

- Nej, det trodde jag kanske inte riktigt på just då. Drömmen har alltid funnits, men det trodde jag väl inte inför den här säsongen i Frölunda heller. Det är verkligen en barndomsdröm som går i uppfyllelse.


Hur ser tidsplanen ut inför säsongen?

Annons

- Jag åker i början av september, runt den tionde. Campen drar igång den 22 september och jag ska vara där några veckor innan och förbereda mig. Så jag har en och en halv månad ändå kvar här hemma.

Annons


Drömscenariot 16/17?

- Jag har inte tänkt på det så. Det är att åka över och göra det så bra som möjligt och att jag känner att jag kan göra mig rättvisa där borta. Sen är det självklart en dröm att ta en plats i Chicago. De har två riktigt bra målvakter och det är en utmaning. Jag tänker inte längre fram än så redan och vill inte sväva iväg för mycket.


Sen måste vi få dina tankar kring Gulsvarts kommande säsong också, vad tror du?

- Jag tycker att VIK alltid ska vara uppe bland topp tre och kriga med den hockeykulturen och allt som finns här. Sen har jag inte jättebra koll på laget inför just den här säsongen. Jag träffade Christer Olsson lite snabbt som sa att det var ett ungt, talangfullt lag. Men med tanke på organisationen, fansen och allt annat så hoppas jag att de krigar i toppen.


Kevin Johansson

021-19 92 57
kevin.johansson@vlt.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan