Annons

Annons

Annons

Annons

Massage lindrar stress och värk

Massage hjälper inte bara mot stela och onda muskler. Det är också avslappnande och lugnande för den som är stressad och behöver koppla av.

Linda Wilhelmson är beteendevetaren som vidareutbildade sig till massageterapeut, kostrådgivare och personlig tränare.

Bild: Irene Wallgren

Annons

Massageterapeuten Linda Wilhelmson har behandlat personer som har ont men också de som endast behöver koppla av och känna lugn och ro.

– Massagen har ju flera välgörande egenskaper. Det hämmar smärta och värk men är också lugnande och avslappnade eftersom beröringen frigör oxytocin.

Oxytocin är kroppens eget må-bra-hormon och frigörs när man skrattar och har roligt, men också av vänlig beröring. Oxytocin lindrar smärta och sänker mängden stresshormoner i kroppen.

Annons

Annons

Massagen frigör även endorfiner som också bland annat lindrar smärta.

– Endorfiner är kroppens eget sätt att komma ner i varv. Så massage är bra även för den som är stressad eller har ångest.

Men de allra flesta går kanske inte till massören förrän de har ont. För den som har ett stillasittande jobb är det ganska vanligt att bli stel och få ont i nacken, axlarna och ryggen.

– Massagen gör också att slaggprodukter rensas ut, cellerna får mer syre och näring och den vätska man har samlat på sig minskar.

Vill du inte gå till en massör kan du be en vän att knåda dig lite. Det är ofta bättre än ingen massage alls.

– Men massera inte någon som har feber eller en infektion. Och använd gärna massageolja, det underlättar och känns lite lyxigt.

Massage – en gammal metod

Massage är en gammal behandlingsmetod och förekommer i de flesta kulturer. På branschrådet Svensk massages hemsida står det att massage användes i södra Mesopotamien 4 000 år före Kristus och i Grekland utarbetade Hippokrates, läkekonstens fader, regler för massagens användning redan 400 år före Kristus.

Vill du prova att massera någon hemma så tipsar Linda Wilhelmson om att man helst ska massera upp mot hjärtat. Ett annat sätt att få musklerna att slappna av är att använda en vetekudde, en sådan som värms i mikrovågsugnen och läggs på det onda stället.


Irene Wallgren

irene.wallgren@vlt.se

Annons

Annons

Till toppen av sidan