Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

TEST: Bästa kapselmaskinen utsedd

Fixa lyxkaffe hemma via din smartphone.

Annons

Brygga kaffe via din smartphone? Aldrig har det varit enklare att få kafékaffe hemma vid köksbänken, nu kan du till och med styra det från sovrummet. Vi har testat sex kapselmaskiner och guidar dig till rätt val för dina behov och din plånbok.

Att få lyxkaffe hemma med ett enkelt knapptryck har varit verklighet i många år, men det har hänt en del sedan kapselmaskinerna var nya på marknaden – i vårt test av sex modeller märks tydligt att det läggs krut på både användarvänlighet och design. Vi har jämfört maskinerna genom att utvärdera tre omgångar espresso.

Niclas Brentegani har jobbat med kaffe i 15 år och är vd för företaget Scandinavian Coffee Concept.

– En bra espresso ska inte ha större volym än fyra centiliter, efter det är det mest bara vatten som kommer ur maskinen. Den ska också ha en fin crema, ljust mellanbrun, är den för mörk kommer kaffet ha en bränd smak, säger han.

Annons

Annons

Den färdiga espresson ska hålla minst 65 grader. Alla maskiner förutom Caffitaly Venus lyckas med detta.

Bryggningstiden bör ligga runt 25 sekunder och närmast kommer Nespresso Prodigio som också utses till bäst i test. Förutom att den brygger bra är den också utrustad med funktioner som en vattenbehållare som går att vrida åt båda hållen vilket gör att du kan placera den på de flesta ytor.

Det är också den första maskinen som har en app, via bluetoothanslutning kan den bland annat hålla reda på när du behöver köpa nya kapslar och när maskinen behöver underhållas. Du kan också programmera den till att automatiskt göra en kopp kaffe en speciell tid.

– För att testa tjockleken och kvaliteten på creman kan man hälla socker på espresson, det ska då stanna kvar en stund ovanpå innan det smälter, säger Niclas Brentegani.

Alla maskiner i testet klarar det här bra. Vill du kunna fixa en kopp kaffe utan att riskera att väcka hela huset är en kapselmaskin kanske inte rätt val för dig. För de låter högt. Modellen från Arvid Nordquist låter värst, med ett mer gällt ljud än de andra. Minst störande ljud upplever vi att Caffitaly Venus har.

Kritik som ofta framförs mot kapselmaskiner är att kaffekapslarna, med alla sopor de genererar, är ett miljöproblem. Här har tillverkarna lite olika strategier.

Annons

Arvid Nordquists kapslar är klimatkompenserade. De planterar träd som tar upp lika mycket växthusgasutsläpp som produktionen medför.

Nespressos kapslar är återvinningsbara och kan slängas bland metallsoporna.

Tassimo uppmuntrar sina kunder att skicka in använda plastkapslar till företaget Terracycle, som säljer plasten vidare till tillverkning av andra produkter.

Hur mycket som ändå hamnar i vanliga soporna är dock oklart.


Annika Forsell/TT

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy