Annons

Annons

Annons

Kökstrender – grått och trä tar över

I den moderna tidens kökstrender blir accessoarer och gemenskap lika viktigt som färg och form.

Ett modernt kök i traditionella träslag som alm, vitbonad ask, vitbonad ek och rökt ek.

Bild: Kvänum

Annons

Kvänum kök ser en satsning. Det handlar inte bara om färger och funktionalitet utan också om hur köket har utvecklats till en plats att umgås på. Här spelar den klassiska köksön stor roll.

– Den håller i sig. Folk vill spendera mer tid hemma, tycker om att laga mat och de vill gärna sitta tillsammans runt köksön. Vi har börjat flytta umgänget från framför tv:n till köket i stället, säger Thomas Davidsson, inredare på Kvänum kök.

Trä är på väg tillbaka. Hos Kvänum kök går fler kunder åt trä och gråa toner, både i moderna och klassiska kök.

– Det vita kommer alltid att finnas kvar. Men det blir mer traditionellt trä som alm, och vitbonad ek och ask samt rökt ek. Det blir även mycket gråa kök. De gråa färgerna är väldigt lätta att få ihop med andra inredningar. Det är nog en trend som är här för att stanna, säger Thomas Davidsson.

Annons

Annons

Accessoarerna i köket har blivit alltmer viktiga. Köken inreds med bland annat växter och utrustas med belysning.

– Det börjar läggas mer krut på belysningen. De som kommer till oss är ofta trött på ”slitochsläng- köken” och vill ha mer kvalité med handgjorda detaljer. De vill att det ska sitta länge och de vill ha något mer än bara ett kök.

Thors kök märker också av det ökade intresset för trä men framför allt för den gråa färgen. De jobbar med både renovering och bygge av hela kök.

– Det har varit flera år med vitt och svart men det börjar bli mer populärt med färg och då särskilt grått. En av de populäraste luckorna vi erbjuder just nu har en grå ådring.

Thors kök fokuserar på laminatsluckor för sin slitstarka och färgbeständiga yta.

– Det gör att du kan byta ut luckor efter flera års användning utan att de kommer skilja sig ifrån de andra luckorna, säger Dan Bonnevier, vd på Thors kök.

För Hedströms kök handlar det mycket om att bygga moduler ovanför köksskåpen. Detta för att få bort den övre dammluckan utan att behöva byta ut skåpen.

– Det är inte så många som vet att det är möjligt att göra så. Vissa vill ju ha kvar den för att kunna ha prydnader ovanför, men vill man ta bort den så behöver man alltså inte byta ut hela skåpen, säger Pernilla Hedström, säljare på Hedströms kök.

De ser också en trendminskning av den vita färgen. Men också att de högblanka färgerna har stannat av.

Annons

– Det var ju väldigt trendigt för några år sedan. Många vill ha det som de inte hade innan. De som hade ljust vill ha mörkt och de som hade mörkt vill ha ljust.

Annons

Trä blir ett allt vanligare inslag i dagens kök.

Bild: Kvänum

Thomas Davidsson ...

... inredare på Kvänum kök tipsar om vad du ska tänka på vid renovering eller köp av nytt kök.

Det är bra att överlag välja klassiska och neutrala färger. Kör på ett stilrent koncept.

Lägg mer kraft och tanke på saker som ska sitta länge. Gå utanför boxen på saker som accessoarer och liknande. Sådant som du kan byta ut enkelt vid behov eller när trender skiftar.

Tänk igenom kakel, bänkskivor och luckor så att de går bra tillsammans och håller genom trenderna.

Tänk vitt, grått och träfärgat, det håller. Så kan du byta attiraljerna runtomkring för variation.

Ta hjälp av kunnig personal. Det finns många som jobbar med det här så utnyttja deras kunskaper.


Robert Gabrielsson

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan