Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Så laddar storstjärnan inför SM: ”Lite press”

Västeråsbördiga Semiran Dag har tre raka SM-guld i disciplinen Women’s physique. Till helgen kan hon ta ett fjärde raka – när SM i bodyfitness och bodybuilding avgörs på hemmaplan.- Jag ska göra allt för att försvara titeln, säger hon.

Bild: Privat

Annons

Under helgen avgörs SM i bodyfitness och bodybuilding i Västerås.

Bland de olika tävlingsdisciplinerna finns Women’s physique – och där dominerar en utflyttad västeråsare totalt.

Semiran Dag har tre raka SM-guld i disciplinen – och siktar på att ta sitt fjärde guld till helgen.

- Jag ska göra allt för att försvara titeln. Vinner jag inte så är det inte för att jag är dålig, utan för att någon har gjort sin läxa bättre. Jag tar inget för givet då det trots allt är en bedömningssport, säger hon.

Women’s physique riktar sig mot deltagare som vill utveckla en mindre utvecklad muskultur än exempelvis bodybuilding, men där man ändå genomför obligatoriska poseringar.

Tävlingsronderna består av förbedömning och därefter final.

Annons

I bedömningskriterierna kollar domarjuryn på varje muskelgrupp separat och väger sedan samman det till en totalbedömning. Vidare bedöms också den presentation som varje deltagare levererar.

Annons

När VLT når Dag är hon mitt uppe i en process som kallas tömning.

- Just nu tänker jag inte så mycket, utan laddar mentalt genom att vila om jag ska vara ärlig. Jag har ju tre raka SM-guld, så lite press har jag ändå. Just nu är det tömningsvecka där det i stora drag handlar om att inte dra på sig vätska, utan att bli av med det.

På så sätt får man ännu tydligare muskler – vilket krävs när det handlar om att få sin kropp och sina muskler bedömda.


När börjar du trappa upp inför en tävling – och vad innebär det?

- Man tränar ju hela året och normalt påbörjar man en diet tolv veckor före tävling för att skala av sig. Resten av året handlar om att äta bra, träna och bygga muskler. Men det går inte att bestämma sig för att tävla om man inte har tränat ordentligt innan. Det krävs ganska mycket definitioner och djup i musklerna. Ju längre tid man har tränat, desto enklare har man att komma i form, säger hon.

Vid sidan om träningen arbetar Dag som lärare – och på frågan om hur hon får det hela att gå ihop svarar hon:

- Man tar sig tid och tävlingen är en bonus i min träning. Mina dagar börjar klockan fem på morgonen och tar inte slut förrän vid halv tio på kvällen. Men man tar sig tid och jobbet får inte bli lidande. Det gäller att hitta bitarna och pussla. Sedan tränar jag inte för att tävla, utan tävlar för att träna och det är lite skillnad. De som bara tränar inför tävling… Det blir så himla fokuserat på träningsbiten. Men man lär sig, säger hon.

Annons

Annons


Vad är hemligheten bakom de tre SM-gulden?

- Hemligheten är att inte ha några hemligheter. Man ska leva så vanligt som möjligt och älska det man håller på med. Jag äter när jag är hungrig, är ingen slav under vågen och kan ta en matbit ute. Man behöver inte bli så inrutad och se så allvarligt på det.


Bortsett från tävlingarna – vad ser du mest fram emot under SM-helgen?

- Att träffa alla människor och uppleva såväl backstage- som onstagelivet. Och självklart få gå ut och äta efteråt.

Och Dag har planen redan klar för hur hon ska fira – oavsett om hon vinner eller inte.

- Jag vill ha riktigt bra mat och tror att vi har bokat bord på Tabasco i stan. Men högst upp på listan står knäckebröd med kaviar och ägg, skrattar hon.

SM-tävlingen i kroppskultur avgörs 1 och 2 oktober i Aros Congress Center i Västerås.

Women’s physique avgörs på lördagen – och hela tävlingsprogrammet hittas här.


Christopher Grönlund

[email protected]

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy