Annons

Annons

Annons

Annons

Västerås

Ingenjörers mentalitet härskar

Västerås borde lyfta fram domkyrka och Anundshög

Fredrik Persson-Lahusen historiker och kulturskribent.

Bild: Privat

Annons

Vad en stad väljer att visa upp säger något om dess självbild. Den som vill informera sig om Västerås inför ett eventuellt besök blir exempelvis bekant med ”Sveriges första actionbad”, en samling köplador ute på slätten, en stor sammankomst för bedagad bilburen ungdom samt en minst sagt medelmåttig stadsfestival.

Så smyckar sig den som vill ställa sig in, men blott bekräftar sin egen osäkerhet och obetydlighet. Inte undra på att de allra flesta alltjämt väljer att fara förbi Västerås.

Annons

Annons

Det är sorgligt, särskilt som stan inte saknar aktningsvärda och attraktiva alternativ att lyfta fram.

Varför inte satsa på ett museum likt det vid Gamla Uppsala?

Anundshög bär inte bara vittne om att trakterna kring dagens Västerås var ett politiskt och kulturellt maktcentrum under hela järnåldern, utan är också ett av Sveriges absolut rikaste fornlämnings-områden. Det förblir en gåta varför platsens potential som besöksmål inte tas tillvara.

Den tillbyggnad av caféet som Västerås stad avser göra ändrar inte nämnvärt på saken. Varför inte satsa på ett museum likt det vid Gamla Uppsala och ett nära samarbete med forskare och förmedlare?

Domkyrkan ska byggas om för att bli mer tillgänglig och besöksvänlig. Det är bra, men då det handlar om en katedral med internationell ryktbarhet hade man gärna fått löpa linan ut och följt Lunds exempel med ett arkitektoniskt och innehållsligt intressant Domkyrkoforum.

Därtill finns det väl rent av fog för ett reformationsmuseum i Västerås?

Vän av ordning invänder nu att allt det ovanstående kostar pengar. Förvisso (också om vi för ett ögonblick tänker bort de bildade och köpstarka tyska turister som skulle vallfärda hit), men jag tror inte det främsta hindret finns i finanserna.

Annons

Istället spökar en förhärskande ingenjörsmentalitet, med vilken historia, kultur och konst slentrianmässigt skjuts åt sidan.

Det kan tyckas ofint att påminna om, men också Kokpunkten kostar skattebetalarna en och annan krona (12,5 miljoner om året, för att vara exakt). På förekommen anledning vill jag förresten också klargöra att ett kallbadhus hade varit att föredra.


Fredrik Persson-Lahusen, historiker och kulturskribent

Annons

Annons

Till toppen av sidan