Annons

Annons

Annons

Hammarby

Byggboomen fortsätter - 140 nya lägenheter planeras på Gideonsberg

Gideonsberg kan få 140 nya lägenheter. Bostadsbolaget Ikano ligger bakom planerna på att förtäta Vitmåragatan och Hästhovsgatan.

Gull Fernström vill inte ha fler lägenheter vid stjärnhusen på Gideonsberg.

Bild: Kenneth Hudd

Byggprojekten duggar tätt i Västerås. Förra veckan berättade VLT om planerna på 260 nya lägenheter på Viksäng. Nu ligger i Gideonsberg i röret när Ikano vill bygga nytt på Vitmåragatan och Hästhovsgatan. I förslaget rör det sig om två nya huskroppar vid stjärnhusen på Vitmåragatan. Kvarteret Jordrevan ska få nära 100 lägenheter (1,5:or, 2:or och 3:or). Hur många våningar är än så länge oklart.

– Det är tidigt än och hur höga husen blir är en senare diskussion, säger Lisa Lysén, projektledare på Ikano.

Annons

Blir det hyresrätter eller bostadsrätter?

– Det kan bli blandat, det finns inga givna svar nu.

Annons

Ikano äger marken där bolaget alltså tänker sig en förtätning där de fem befintliga husen med hyresrätter är åtta och nio våningar höga. En ansökan om att få detaljplanen ändrad än inskickad. Ärendet har ännu inte landat på byggnadsnämndens bord – och det lär dröja innan ett klartecken kommer. Och när en eventuell byggstart blir av är också oklart. Gull Fernström, 85, är inte glad åt byggplanerna vid stjärnhusen som hon anser förändrar det ursprungliga området för mycket.

– Det räcker nu. Västerås ytterområden behöver inte förtätas mer. Stan är så fin och den får inte förstöras, säger hon. Hon har bott på Vitmåragatan i snart 50 år – och hon vill inte se att området förändras.

Men det är bostadsbrist i Västerås?

– Jo, men de kan bygga någon annanstans. Jag tackar arkitekten som ritade husen här varje dag för att det är så fina. Det är min plats på jorden och det ska inte byggas mer här. Då kommer jag att gå ut med protestlistor, det kan du skriva opp, säger hon.

Lasse Ryding har inget emot att få nya grannar på Vitmåragatan.– Det ligger i tiden att det byggs och att det blir en förtätning här. Han ser dock ett stort bekymmer med bristen på parkeringsplatser. Som det är i dag har Ikano två gästparkeringar i kvarteret. Bolaget kommer tillsammans med Västerås stad arbeta med frågan om parkeringar, enligt Lisa Lysén.

Annons

– Det blir ännu fler bilar om fler ska bo här. Det måste till en lösning, för som det är nu funkar det inte. Folk får snurra runt och leta parkeringar som inte finns, säger han. Ett så kallat lamellhus med 45 lägenheter på Hästhovsgatan i kvarteret Konvaljen ingår också i Ikanos plan. Här handlar det om små lägenheter, främst ettor och tvåor. Både Västerås stad och Ikano äger marken.

– Det blir bra med nya bostäder, säger Marina Nunez vars sambo bor på Violstigen. Att det blir bostäder där det i dag är en skogsdunge spelar inte henne någon roll.

– Det är viktigare att det blir fler bostäder – och jag gillar ändå inte skogen.


Anders Öhlin

021-19 92 93
anders.ohlin@mittmedia.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan