Annons

Annons

Annons

Kampsport

Extremtalangen representerar Västerås: "Han är överlägset bäst i Sverige"

I helgen har västeråsarna chansen att se Khalid Kerchiyev tävla på hemmaplan.

Nu till helgen så avgörs Mälarcupen i brottning i Västerås. Ett av de stora hemmahoppen är Khalid Kerchiyev som inom några dagar fyller 20 år.– Det ska bli jättekul att vara med här på hemmaplan, säger Västeråsbrottaren.

Khalid Kerchiyev är Västerås stora hopp i Mälarcupen.

Bild: Stefan Lindgren

För snart fyra år sedan lämnade Khalids familj Tjetjenien och sedan två år tillbaka så bor och tävlar den talangfulle brottaren i Västerås. Till helgen så har Västeråspubliken chansen att se en av Sveriges största talanger under Mälarcupen.

– Jag började att träna brottning när jag var 12 år. Det var en kompis på skolan som tipsade mig om att börja med brottning. Sedan blev jag bättre och bättre och jag har tränat fristil i över sju år. Sedan blev vi tvungna att flytta till Sverige, säger Khalid när han förklara lite om sin bakgrund inom brottningen.

Annons

Annons

– Jag har vunnit Tjetjenska mästerskapet och blev sedan utvald till en större tävling i Ryssland där jag kom tvåa. Vinner du där blir man uttagen till VM och EM i fristil. Just nu är det grekisk romersk stil som gäller för mig här i Sverige. I fristil så har jag tyvärr ingen bra sparring. Jag tävlar i fristil men tränar inte så mycket på det för tillfället.

Vilken stil gillar du mest om du får välja?

Det är svårt att säga, men just nu så är det nog grekisk romersk. Förut så var det fristil.

Hur pass mycket tränar du för att bli så bra som du vill?

Jag tycker att man minst ska köra två pass om dagen för att bli bäst. Det är inte lätt men man ska träna hårt. Jag hinner inte alltid träna två pass om dagen då jag har skolan att tänka på. Men jag försöker så mycket som möjligt. Jag brukar springa tidigt på morgonen i skogen, kör lite armhävningar, chins och dipps. Efter skolan så är det brottning.

Inbäddat innehåll

Vad har du för långsiktigt mål?

Målet är att få svenskt medborgarskap så jag kan få tävla utomlands och representera Sverige på EM och VM och 2020 så hoppas jag få representera Sverige på OS. Det är min dröm, säger Khalid med ett leende.

Just medborgarskapet är något som är viktigt för Khalid och inom kort så ska han ansöka om det med hjälp av sin tränare Niclas Olofsson.

Annons

– Om två månader så har jag bott i Sverige i fyra år och då ska jag ansöka om svenskt medborgarskap. Då hoppas jag att det inte tar så lång tid innan jag får det.

Annons

I somras blev Khalid svensk mästare. Först så vann han fristil och grekisk romersk stil i juniorklassen och dagen efter så vann han även fristil för seniorer.

– Han som jag mötte i seniorfinalen var från Ryssland, en jättebra killen. Jag hade hört talas om honom innan. Han hade vart med i landslaget i Ryssland och han hade vunnit ett ryskt mästerskap. Jag gjorde allt för att vinna matchen och jag lyckades med det. Om jag hade varit svensk medborgare så hade jag kunnat representera Sverige i EM.

Drömmen är att få representera Sverige i OS.

Bild: Stefan Lindgren

Det låter som att du är en extrem tävlingsmänniska, är du en brottare som höjer dig rejält vid tävling?

– Jag är en sådan person. Tränar och tävlar jag så gör jag det till 100%. Jag ger allt och det jag gör på träning ska jag visa på tävling. Det viktigaste för mig är att vinna, säger Khalid och fortsätter.

– Jag vet att om jag inte tränar ordentligt så gör motståndaren det och blir bättre för varje dag. Det går inte att jag fuskar med träningen. Det är bättre att träna hårdare och gråta än att förlora och gråta på tävling.

I helgen så avgörs Mälarcupen i Västerås. Hur kul ska det bli att få brottas hemmaplan?

Annons

– Det ska bli jättekul att vara med här på hemmaplan. Det kommer mycket publik, släkt och vänner. Jag kommer att brottas i 75 kg-klassen i grekisk romersk stil. 75 kg är min vanliga viktklass men jag brukar kunna banta ner mig till 71 kg när det är viktiga tävlingar.

Vilken klass är det på helgens tävling?

– Det kommer ett par brottare från USA men även någon från Grekland, Ryssland och Belgien så det blir tufft, men samtidigt så är det riktigt kul.

Annons

För att få en liten förklaring till vilken extrem talang som tävlar för Västerås Brottarklubb så gav tränare Niclas Olofsson sin syn på den målmedvetne adepten.

– Khalid är den mest talangfulle brottare som jag har sett inom fristil, överlägset bäst i Sverige. Det är en sån där brottare som man kan drömma om. Det ser riktigt just ut i grekisk romersk stil också. Han är så duktig i fristil att han blir jätteduktig även i grekisk romersk också. Det är häftigt, han är en enormt duktig brottare, säger Niclas Olofsson.


Stefan Lindgren

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan