Annons

Annons

Annons

Kampsport

800 brottare tampas i Västerås: "Vi är störst i Sverige"

Mälarcupen i brottning pågår för fullt i Västerås. I år så är det dessutom jubileum för den anrika tävlingen.
– Den är 50-års jubileum, och det är Västerås äldsta ihållande idrottstävling, säger tävlingsledaren Anders Morsing.

Bombardier Arena har invaderats av brottare och supportrar. Mälarcupen har i år lockat upp mot 800 deltagare från flera håll i världen.

– Det är tretton nationer med. Från norden och delar av Europa, USA, Ryssland, Ukraina, Grekland, Georgien och Bulgarien.

Läs också: Bröt armen – fick vänta 40 minuter på ambulans

Tävlingsledaren Anders Morsing.

Bild: Stefan Lindgren

Hur gör ni för att locka hit dessa nationer?

Annons

– Vi har inte gått ut och marknadsfört oss som en internationell tävling. Utan dom lockas hit. Jag vet att dom från USA åkte ner till Skåne och var på en tävling och sedan var de ett träningsläger i en vecka. Efter det så åkte de hit och avslutar sin vistelse med Mälarcupen.

Annons

Hur stor är Mälarcupen ute i landet?

– Vi är störst, för att vi är störst i Sverige i våran gren. Vi är en mindre sport än andra men vi är Sveriges största tävling.

Vilka klasser är störst under helgen?

– Runt 63-69 kg är stora klasser, sedan har vi 71 kg i seniorklassen som är stor. Där har vi med Albin Olofsson. Sedan är det ca 140 knattar i åldrarna åtta till elva år. Vi har till och med far och son som tävlar i helgen. Sonen tävlar i knatte och pappan är 44 år.

Hur ser det ut med deltagare från Västmanland, vilka klubbar är med i årets cup?

– Vi har representation från de flesta klubbar. Västerås, Arboga, Kolsva och Norberg är med.

Vilka brottare ser du som de största länsfavoriterna?

Vi har våran egen Khalid Kerchiyev, han är en stor favorit. Sedan hoppas jag även på Albin Olofsson, fast han är ung i åldern som seniorbrottare. Sedan har vi Max Ekholm som har chansen att ta sin sjätte seger i Mälarcupen.

Tycker du att cupen ligger bra till tidsmässigt under året?

– Den ligger så pass bra till att den inte konkurerar med något mästerskap. De internationella mästerskapen har gått under sommaren. Så de är färdiga och går in i en ny period för att bygga upp sig och träna hårt.

Annons

För att dra runt denna tävling så krävs stora insatser av arrangören Västerås Brottarklubb. I år har man tagit hjälp av andra klubbar i stan.

Annons

– Det ungefär 250 funktionärstjänster som ska tillsättas om man tar bort domarna som är 32 stycken. Det är en oerhört stor apparat att dra runt. I år har vi startat ett bra samarbete med Västerås Rugbyklubb och Västerås Fightclub. Vi erbjuder dom träning mot att dom ställer upp som funktionärer på våra tävling.

Läs mer: Extremtalangen representerar Västerås


Stefan Lindgren

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan