Annons

Annons

Annons

Kampsport

Nioåring bröt armen på brottartävling – "oacceptabelt att inte ha ambulans på plats"

En upprörd förälder kritiserar Mälarcupen för att inte ha ambulans på plats. Samtidigt säger arrangören att det inte går att få dit en ambulans som står på vakt.

Brottartävlingen Mälarcupen pågår i Bombardier arena under helgen. Bilden visar inte den skadade pojken.

Bild: Stefan Lindgren

Under helgen anordnas Mälarcupen i brottning för 50:e gången i Västerås. Med omkring 800 deltagare från olika länder är det en av Europas största brottartävlingar. Trots det finns ingen ambulans på plats.

– Jag förstår inte hur man kan arrangera en av Europas största kampsportstävlingar utan att ha en ambulans på plats. Det är oacceptabelt. Bara under de två första timmarna har det varit tre skador, säger Chris Marlowe, förälder till en nioårig brottare.

Han berättar att han fick rycka in och hjälpa till när olyckan var framme under en av matcherna.

Annons

– Det var en nioårig kille, som tävlar i samma klass som min son, som bröt armen. Armen gick äckligt av, den bara hängde. Han fick ligga och skrika vid mattan under lång tid innan ambulansen kom. Det var jag som ringde 112, säger han.

Annons

Chris Marlowe hävdade från början att pojken fick vänta på ambulans i 40 minuter, men nu har han nya uppgifter till VLT.

– Jag kollade min telefon när jag ringde, det tog 28 minuter innan de var på plats.

Enligt tävlingsledaren Anders Morsing ringde arrangörerna till ambulansvården i går, fredag, och bad om en ambulans under helgen – men nekades.

– Vi fick svaret att det inte var någon idé eftersom det var så kort avstånd till hallen. Ambulansen skulle kunna vara på plats på sex minuter. Vi brukar höra av oss till ambulansvården, men det går inte att få den servicen, säger han och fortsätter:

– Men det är väldigt sällan det händer någonting. Det kanske blir ett brott per 1 500 matcher. Annars är de flesta skadorna näsblod.

Anders Morsning, tävlingsledare för Mälarcupen.

Bild: Stefan Lindgren

Anders Morsing berättar också att de har en utbildad sjukvårdare per hall. Men Chris Marlowe är ändå kritisk.

– För mig är det ofattbart. I brottning kan det handla om liv eller död. För två år sedan var det en som bröt nacken.

Läs också: Extremtalangen representerar Västerås: "Han är överlägset bäst i Sverige"

Annons

Annons

Läs också: Möt Västerås nya brottarstjärna

Nu har VLT:s app blivit ännu bättre! Snabbare, smidigare – och du kan skräddarsy ditt nyhetsflöde på ett helt nytt sätt. Glöm inte att ladda ned/uppdatera VLT:s nya app här.


Stefan Lindgren


Lina Bergling

021-19 92 12
lina.bergling@mittmedia.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan