Annons

Annons

Annons

Annons

Västerås

Anhöriga hade synpunkter och frågor – då hotade god man-företaget Optio med "rättsliga åtgärder"

Västeråsföretaget Optio erbjuder kommuner att ordna gode män och förvaltare mot betalning. Men företaget har fått kritik för sin affärsmodell och sitt arbetssätt. Och nu visar det sig att Optio hotar anhöriga till sina klienter om de ställer för mycket frågor eller lägger sig i.

På Optios sajt möts man av ledorden kunskap, engagemang och transparens – men de personer som VLT talat med vittnar om motsatsen.

Bild: Jonas Löfvenberg

Annons

Tjänsten Optio erbjuder kommuner är att ordna en god man eller förvaltare till den som behöver en sådan om kommunen inte klarar av att hitta en på egen hand. En god man eller förvaltare företräder till exempel en person som inte klarar av att sköta sin ekonomi eller som inte är myndig. Personen som får hjälp av en god man eller förvaltare kallas för huvudman.

En av dem som hotats av Optio är Gunnar Ström vars handikappade son har företagets anställda som god man.

”Slutar du inte med ditt agerande omgående kommer Optio att vidta rättsliga åtgärder mot dig.”

- Eftersom vi själva är missnöjda med Optio så har jag hört mig för om hur pass nöjda andra är. Jag utgick ifrån att personerna skulle vara klara i huvudet och då var det två här i Söderhamn som jag fick tag i, säger han.

Annons

Annons

De han fick prata med visade sig också vara missnöjda. Efter kontakten fick Gunnar Ström ett brev från företaget med en uppmaning att sluta prata med andra huvudmän som Optio företrädde tillsammans med följande hot:

”Slutar du inte med ditt agerande omgående kommer Optio att vidta rättsliga åtgärder mot dig.”

Gunnar Ström tror att brevet var ett motdrag mot den polisanmälan om trolöshet mot huvudman som han gjort mot sin sons gode man. Han anser att Optios företrädare inte handlar för sonens bästa, bland annat när det gäller hans boendesituation.

- Brevet kändes som ett hot. Nu är jag rädd att gode mannen ska hitta på något så jag inte får träffa min son, säger han.

Men det är inte bara Gunnar Ström som har blivit hotad. Den historia om företaget som fått mest uppmärksamhet i medier handlar om Singild på Gotland. Hon hade inte ens hade råd med hela kläder när Optios anställda var hennes förvaltare. Både P4 Gotland och SVT Nyheter rapporterade om händelsen.

De kan ju försök hota mig om de vill, men jag har på fötterna.

När VLT följer upp Singilds fall visar det sig att hennes goda vän och granne Inger Asplund också har fått motta hot från Optio. Hon hjälper Singild, eller Singan som hon kallar henne, med stort och smått och har många gånger fått hoppa in för att göra det som Optios anställda inte löst åt sin huvudman.

Annons

- De kan ju försök hota mig om de vill, men jag har på fötterna. Jag vet att jag har hjälpt Singan till ett bättre liv så jag blir inte rädd, säger hon.

Annons

Inger Asplund säger att det hänt flera gånger att företaget hotat och att de även hotat Singild med att ringa polisen om hon inte vill sammarbeta.

”Vi har gjort en orosanmälan till kommunen kring situationen, det blir INTE bra om vi inte får träffa henne på måndag som vi bestämt, är hon inte hemma och ni åkt bort kommer vi gå vidare med detta på något sätt”, skriver företagets förträdare i ett mejl till Inger Asplund från i somras.

Deras människosyn är kränkande och jag blir arg så in i helvete när de hotar mig eller Singan

- De tror att det var jag som sagt åt Singan att inte vilja komma på det där mötet, men så var det inte, säger Inger Asplund och berättar att Singilds ovilja att dyka upp handlade om att hon kände sig illa behandlad av Optio.

- Deras människosyn är kränkande och jag blir arg så in i helvete när de hotar mig eller Singan, säger hon.

Men det finns inte bara kritik mot Optios människosyn. Deras höga arvode har ifrågasatts. Det kostar ungefär dubbelt så mycket att anlita Optio som att ha en vanlig god man eller förvaltare. Kostnaderna blir också högre då det Västeråsbaserade företagets anställda måste resa långa sträckor när huvudmännen finns utspridda över hela landet.

Huruvida verksamheten fungerar rent juridiskt är också tveksamt. I ett specifikt fall har det även avgjorts i domstol. Västmanlands tingsrätt gjorde följande bedömning 2013 i ett mål där företaget var inblandat:

Annons

”Mot bakgrund av att lagstiftaren uttryckt att ett förvaltarförordnande till stor del är lekmannauppdrag med stort ideellt inslag synes det svårförenligt härmed att göra förvaltarappdrag till en affärsverksamhet.”

Även intresseorganisationen Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, ifrågasätter hur verksamheten fungerar juridiskt, trots att ett 40-tal av deras medlemmar, det vill säga kommuner, anlitar företaget. Däremot tycker SKL att frågan om professionella gode män bör utredas då det ser ut att finnas ett behov. Riksförbundet för Frivilliga Samhällsarbetare, RFS, är också kritiska till Optio på flera punkter.

Annons

VLT har sökt Optio för en kommentar, men får bara svar av företagets företrädare Peter Sporrstedt via sms. Han har tidigare bland annat jobbat som jurist åt överförmyndarnämnden i Västerås.

”Optio hjälper de människor i samhället som ingen annan hjälper. Media har osakligt bara kritiserat oss för detta och hittat på felaktigheter. Vi kan eventuellt kommentera en färdigskriven artikel. I övrigt har vi inga kommentarer,” skriver han i sms:t.

Västerås stad använder sig inte av Optio på grund av de juridiska tveksamheterna.

______________________________________

Nu har VLT:s app blivit ännu bättre! Snabbare, smidigare –och du kan skräddarsy ditt nyhetsflöde på ett helt nytt sätt. Glöm inte att ladda ned/uppdatera VLT:s nya app här.

______________________________________


Jonas Löfvenberg

Till toppen av sidan