Annons

Annons

Annons

Sjöräddning och flygräddning övar under onsdagen

Tiotals båtar och flera helikoptrar fyller Mälaren – och luftrummet över Västerås.

Ett larm från kontrolltornet på Västerås flygplats om att man förlorat kontakten med ett startande flygplan.Samtidigt kommer andra larmsamtal om att båtfolk på Mälaren befinner sig i nöd.

Lyckligtvis är de ovanstående två händelserna bara övning – och själva ramen kring den omfattande sjöräddnings- och flygräddningsövningen som hålls på Mälaren under onsdagen 9 november.

Annons

17 räddningsbåtar, en polishelikopter och en räddningshelikopter kommer att fara omkring på- respektive över Mälaren under tiden 16.00-20.00 (cirkatider) onsdagen 9 november. Ett 30-tal statister kommer också att delta.

Annons

– Det övergripande syftet medövningen är att öva samverkan mellan alla inblandade parter. Finns det resurser och struktur för att hantera en liknande olycka? Klarar alla deltagare att samverka? säger Johan Lindgren, regional sjöräddningssamordnare och ytbärgare vid Sjöfartsverket om övningen.

Att det rör sig om två olyckor som båda inträffar samtidigt är för att man därigenom verkligen testar och kan förbättra samhällets förmåga att hantera större händelser som belastar såväl sjöräddnings- som flygräddningsorganisationen i Mälarområdet.

Sjöfartsverket, Sjöräddningssällskapet, Kustbevakningen, polisen samt räddningstjänsterna i Attunda, Enköping och Västerås deltar.

Sjöfartsverket meddelar att det kan förekomma lågflygning med helikoptrar i och kring övningsområdet vilket kan medföra bullerstörningar.

Dessutom kan det se spektakulärt ut med alla räddningsenheter – men det är som sagt bara övning.

Nu har VLT:s app blivit ännu bättre! Snabbare, smidigare - och du kan skräddarsy ditt nyhetsflöde på ett helt nytt sätt. Glöm inte att ladda ned/uppdatera VLT:s nya app här.


Jan Ernheimer

021-19 92 04
jan.ernheimer@mittmedia.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan