Annons

Annons

Annons

Annons

Västerås

Köpfesten fortsätter med skattebetalarnas pengar på Anundshög

Hellre aktiviteter på Anundshög än dyra lokaler

Finnsr det pengar till aktiviteter vid Anundshög?

Bild: PER GROTH

Annons

Moderaterna har gått till val på att utveckla Anundshögområdet. Vi har således inte varit emot byggandet av ett nytt besökscenter, då det är en fråga vi drivit under många år, men vi säger nej till en ny mångmiljonrullning.

Därför är vi kritiska när det gäller frågor som handlar om byggnadens utseende och projektets ekonomi. Byggnadens utseende riskerar att framställas som lite för modernt i sitt utförande för att bilda en harmoni med befintlig byggnad.

Annons

Annons

Kulturnämnden har under lång tid haft en budget på 3 miljoner kronor för att bygga huset på ca 140 m² + 230 m² terrass. Huset ska vara en samlingslokal med två toaletter och en entré som är hopbyggd med det befintliga huset, inget mer.

För ett tag sedan återkom dock Fastighetskontoret med en ny prognos. Den nya prislappen för byggnationen blev runt 6 miljoner.

Efter ytterligare lite tid så återkom man igen och priset fortsatte att öka. Vi vill minnas att summorna var uppe på närmare 12 miljoner kronor innan man backade ner igen.

Frustrationen över det skenande priset och de otaliga turerna har varit stor hos oss moderater i kulturnämnden.

Trots de höga byggkostnaderna gav (S)-styret i kulturnämnden klartecken till Fastighetskontoret att inleda en upphandling. Den upphandlingen är nu avslutad och det lägsta budet av totalt tre hamnade på 7,7 miljoner. Till detta tillkom Fastighetskontorets egna kostnader på 1,2 miljoner. Den totala byggkostnaden slutade på 8,9 miljoner, vilket motsvara runt 63.000kr/ m².

Kulturnämnden hade i sin budget 400 000 kr reserverade för hyra. Men trots detta så gav s-styret klartecken att starta bygget som innebar att ytterligare 125 000 kr i hyra måste finansieras och då naturligtvis tas från någon annan verksamhet. När kulturnämnden budgeterade de första 400 000 kronorna så innebar det redan då en avsevärd minskning av de bidrag som utbetalts för de aktiviteter i området som bland annat hembygdsföreningen arrangerar.

Annons

Annons

Kulturnämnden kommer nästa år att ha ett nytt besökscenter som kostar runt 44 000 kronor per månad och dessutom blir det väsentligt mindre pengar till övrig verksamhet ute på Anundshög.

Det är inte bra. Vi moderater satsar hellre på fler aktiviteter i stället för dyra lokaler.(S)-styret i kulturnämnden tar inte ansvar för västeråsarnas skattepengar. De brister även när det gäller planering och kostnadsuppskattningar. Det är dags för ett nytt styre i Västerås som hanterar skattebetalarnas pengar på ett varsamt sätt


Jörgen Andersson (M) ledamot av kulturnämnden och Västerås kommunfullmäktige


Monica Windén (M) ledamot av kulturnämnden


Håkan Nilsson (M) ersättare i kulturnämnden


Erica Fritz Trangärd (M), ersättare i kulturnämnden

Annons

Annons

Till toppen av sidan