Annons

Annons

Annons

Oksanen: Nej, det är inte "game over" för klimatet - än

De dåliga nyheterna har ni säkert hört.
2016 spås bli det varmaste någonsin. WMO, världsmeteorologernas organisation, har gått ut med beskedet att den preliminära bedömningen är att året landar 1,2 grader över förindustriell nivå.

Det är alltså mer än halvvägs till det tvågradiga målet som mänskligheten försöker undvika.

Det innevarande decenniet är en tjurrusning mot höjda temperaturer. Ökningen är från 0,8 till 1,2 grader. Pilen pekar uppåt med en förskräcklig hastighet. Det här väcker oro att jorden inte kommer kunna hantera koldioxidutsläppen så bra som man hoppats, och att dagens utsläppsnivåer påverkar mer än vad som tidigare varit känt.

Inbäddat innehåll

Den andra dåliga nyheten är att Donald Trump hotar med att säga upp klimatavtalet, öppna kolgruvor igen och har tillsatt en klimatskeptiker på en nyckelpost. Det är Myron Ebell som ska vara ansvarig för USA:s miljöskyddsmyndighet.

Annons

Annons

Ett tecken som klimatminister Isabella Lövin (MP) kallade oroande. Det är ett snällt uttryck.

Andra har varit mer drastiska och alarmistiska, som "game over för klimatet". Det har bland annat brittiska Labours skuggminister Clive Lewis menat.

Men ge inte upp än, för nu till några positiva saker.

Bild: Mosa'ab Elshamy

Utsläppen av koldioxid i världen ökar inte längre. De tre senaste åren har siffrorna planat ut. Uppgiften kommer från den rapport som publicerades i Earth System Science Data inför FN:s klimatkonferens i Marrakech i Marocko. Konferensen är en uppföljning till Parisavtalet. Forskningsledaren Corinne Le Quere har konstaterat att tre år utan ökning är ett "motstycke i tider av stark ekonomisk tillväxt".

Förklaringen finns framför allt i Kina, där man nu brottas mer och mer med både luftproblem i städerna och en växande insikt att klimatförändringarna utgör ett hot mot stabiliteten. Det har inneburit att Kina använder mindre och mindre kol.

Men att ligga still i utsläppen räcker inte. Bedömningen i Parisavtalet är att man behöver minska med 0,9 procent per år fram till 2030.

Inbäddat innehåll

Annons

Under FN-mötet i Marocko har Kina gett signalerna att deras arbete kommer att fortsätta alldeles oavsett vad president Donald Trump hittar på. Kina kommer alltså stanna kvar i klimatavtalet. Här har tidigare funnits en oro att om USA lämnar den gemensamma vägen bakom sig så skulle fler göra det.

Annons

"Ett misslyckande att bygga en lågkoldioxid-ekonomi hotar amerikanskt välstånd"

Samtidigt ökar trycket i USA på den kommande Trumpadministrationen att man ska hedra ingångna avtal. Hundratals amerikanska företag som Nike, Levi Strauss och Starbucks har uppmanat Trump att inte överge Parisavtalet. "Ett misslyckande att bygga en lågkoldioxid-ekonomi hotar amerikanskt välstånd" skriver man i ett öppet brev.

Företagen lovar också att gå vidare med egna mål om att minska sina koldioxidavtryck alldeles oavsett vad den nya amerikanska regeringen hittar på. På samma sätt finns nu hopp om att delstater och städer i USA fortsätter arbetet i samma riktning.

Inbäddat innehåll

De internationella utmaningarna för klimatet borde vara en tändvätska för att fortsätta arbetet på hemmaplan. I våra kommuner behöver de klimatsmarta lösningarna få företräde när det gäller för transporter och byggnationer.

För Sverige och för EU behöver innovationspolitiken förbättras för att främja klimatvänliga lösningar som blir marknadsmässiga. Dessutom behöver koldioxidteknik få bära mer av sina egna kostnader.

Annons

Blir det konkret lönsamt och inte bara abstrakt präktigt att välja det klimatsmarta så spelar det ingen roll vem som sitter i Vita Huset.

Fler ledare om klimatet:

Ny studie visar snabbare förändring

Annons

Teknik ger hopp i klimatkampen

Klimatmisslyckande gör dagen efter i morgon katastrofal


Patrik Oksanen

patrik.oksanen@mittmedia.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan