Annons

Annons

Annons

Västerås

När döden står på lur – Håkan Wennström ställer ut i Västerås för första gången

I utställningen ”Döden står på lur” återkommer Håkan Wennström till det tema som följt hans konstnärskap. Nu ställer han för första gången ut sina verk i Västerås.

Förra året lades Håkan Wennström in på Karolinska sjukhuset i Solna. Hans käkben hade strålskadats under en cancerbehandling och gick av när han skulle bita igenom en munfull skumbilar. Håkans Wennström fick ett nytt käkben skapat av muskulatur från hans vadben.

Den 14 timmar långa operationen innebar en 5 veckor lång sjukhusvistelse och mellan de stunder han var nedsövd blickade Håkan Wennström ut från 6:e våningen över Norra begravningsplatsen med dess 33 000 gravar.

– Jag började iaktta och teckna vad som hände där nere, som små betraktelser eller berättelser. En del ritade jag av, annat var sådant som kom upp i huvudet. Det blev till teckningar och akvareller, säger Håkan Wennström.

"Tvekan", akvarell av Håkan Wennström

Bild: Håkan Wennström

Annons

Annons

Efter tiden på sjukhus fick han snart ställa ut sina nya verk på Konst i Gryt i Stjärnhov. Utställningen fick namnet ”Tombstone Blues”. Flera teckningar visades också på prestigefulla Liljevalchs Vårsalong i år.

"Drama", teckning av Håkan Wennström.

Bild: Håkan Wennström

”Döden står på lur”, som har vernissage på Kaz Galleri lördagen 19 november, är en fortsättning på den förra utställningen. Till skillnad från ”Tombstone Blues” innehåller den nya utställningen också flera större teckningar och akvareller, Håkan Wennström arbetar annars främst i det lilla formatet när det gäller bilder.

"Riddarborg", objekt/skulptur av Håkan Wennström

Bild: Håkan Wennström

Nu kommer han också ställa ut objekt, eller skulpturer, sina så kallade ”Riddarborgar”.

– Det är ett par gamla rostiga symaskiner som jag har prytt med riddare, sådana man leker med.

Inbäddat innehåll

Under utställningen visar Håkan Wennström också animerade filmer. Han har skapat flera filmer utifrån Thomas Tidholms poesi, som dikten ”När vi dör”, vilket också knyter an till det återkommande temat i Håkan Wennströms konstnärskap.

Annons

– De animerade filmerna är nog det jag är mest stolt över av det jag har skapat.

Annons

Konstnären Håkan Wennström, från Södertäljer, ställer ut nu i Västerås för första gången.

Bild: Pressbild

Håkan Wennström är född 1951 i Norrköping och bor nu i Södertälje. Han har varit verksam som konstnär sedan slutet av 1970-talet, men har ända sedan han var liten tecknat mycket. Det började med teckningar på indianer och cowboys i lekskolan.

– Så har jag alltid gjort, jag har tecknat det som har varit kring mig och det jag fantiserat om.

Curator för ”Döden står på lur” är konsthistorikern och tidigare chefen för Statens konstråd Staffan Cullberg, som också invigningstalar. Eventuellt kommer Håkan Wennström dessutom att läsa smakprov ur ett bokprojekt han håller på med.

Inbäddat innehåll

Nästa lördag, den 26 november, återvänder Håkan Wennström till Kaz med sitt band SOS STATION, en experimentell grupp som ibland spelas på P2.

”Döden står på lur” visas på Kaz Galleri fram till den 11 december.


Erik Jersenius

021-19 91 15
erik.jersenius@mittmedia.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan