Annons

Annons

Annons

Ängsgärdet

Snabba bostäder på Ängsgärdet sätter stopp för snabb bussgata i framtiden

Utformningen av det nya bostadsområdet på Ängsgärdet är inte den bästa med tanke på kollektivtrafiken i framtiden. Det påpekar tekniska nämnden som trots det viker sig för att inte sinka bostadsbyggandet.

Bild: Yngve Fredriksson

Som VLT har berättat tidigare är byggandet av det första bostadshuset redan i gång på Ängsgärdet, i hörnet Pilgatan-Baldersgatan. Nu pågår arbetet med ytterligare en detaljplan för stadsdelen.

Tekniska nämnden framhåller i sitt yttrande att det saknas en översiktsplan för området. Man ställer sig dock bakom den nu aktuella detaljplanen men markerar tydligt att man inte är nöjd med utformningen av det nya bostadsområdet.

För att kunna utveckla kollektivtrafiken hade det varit bättre med fyrvägskorsningar i stället för dagens trevägskorsningar, menar Jazmin Pettersson (S) som är nämndens ordförande.

Annons

Annons

Kollektivtrafiken skulle bli mer effektiv i framtiden med till exempel busskörfält på Pilgatan. Med fyrvägskorsningar skulle bilister ändå kunna komma fram genom att korsa gatan.

Nämnden påpekar att planen innebär att "en bussgata inte är möjlig i framtiden. En bussgata underlättar vid framtida behov av längre fordon med högre kapacitet."

– På Pilgatan går en av stadens tyngsta busslinjer med flest resenärer (linje 1: Bjurhovda-Skälby), förklarar gatuchef Kent Nyman.

Västerås stad har målet att öka bussåkandet kraftigt de kommande åren samtidigt som biltrafiken ska hållas tillbaka.

Trots det ger tekniska nämnden med sig, det är viktigare att få fram bostäder snabbt än att skapa möjligheter för en effektiv kollektivtrafik. Att göra om planen skulle fördröja arbetet med minst två år tippar Kent Nyman.

En annan utformning på området skulle även minska byggrätterna. Nu beräknar man att planen kan ge cirka 550 nya bostäder.

Se även:

Planerna för Ängsgärdet klarnar

Bygg på Ängsgärdet- låt bli att förtäta centrum

Annons

"Måste man finna sig i detta?"

Nu har VLT:s app blivit ännu bättre! Snabbare, smidigare – ochdu kan skräddarsy ditt nyhetsflöde på ett helt nytt sätt. Glöm inte att ladda ned/uppdatera VLT:s nya app här.


Yngve Fredriksson

021-19 92 37
yngve.fredriksson@mittmedia.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan