Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Angela Merkel über alles

Tyskland blir viktigare för Sverige

Förbundskansler Angela Merkel ställer upp till omval.

Bild: Michael Sohn

Annons

Det är tveklöst andra tider nu. Liberaler har i över hundra år, likt övriga Sverige sedan andra världskriget, varit orienterat mot Storbritannien och USA. Intresset för Tyskland och tyska språket har minskat.

Efter Donald Trumps seger i presidentvalet i USA och Storbritanniens beslut att lämna EU framstår Tyskland i en orolig tid som allt viktigare för Sverige. Därför var förbundskansler Angela Merkels beslut att ställa upp i ännu ett val lugnande. Tyskland har blivit ett värn för demokrati och stabilitet.

Merkel har redan suttit i elva år. I en del länder hade hon varit förbjuden att ställa upp igen, i andra har partier egna regler om tidgränser för politiska uppdrag. I Sverige, där bara MP har en nioårsregel, verkar även övriga partiledare ha svårt att stanna längre än drygt tio år.

Annons

Annons

Merkel kommer att ha varit förbundskansler i 16 år om hon väljs om efter valet nästa år och sitter perioden ut. Nu är det inte självklart att det blir så. En fördel med parlamentariska system är att en partiledare kan avgå under perioden utan att det måste bli nyval.

Det är svårt att se någon annat resultat än att Angela Merkel och den stora koalitionen mellan hennes kristdemokrater och Socialdemokraterna fortsätter. I dag finns en rödgrön majoritet av S, De Gröna och Vänstern, men Socialdemokraterna vill nu inte regera med Vänsterns, med rötter i Östtyskland, stöd.

Enligt opinionsmätningarna får de tre partierna dock inte majoritet efter valet. Nya högerpopulistiska AfD kommer nog in i parlamentet, men dem vill ingen samarbeta med.Så det blir nog att fortsätta med kristdemokrater och socialdemokrater, kanske förstärkt med ännu något parti.

Långt ifrån allt är bra med Tyskland. Landet har drivit en för hård linje mot krisländerna inom euron. Kravet på majoritetsregeringar gör att det blir omaka koalitioner. Tyskland har varken förmåga eller önskan att ta över USA:s världsledande roll.

I dessa tider räcker det dock långt med att försöka hålla ihop EU, värna frihet och humanitet. Därför är det uppmuntrande att Angela Merkel vill fortsättas att leda Tyskland.

Annons

Artikeln finns också på ledarbloggen, där den går att kommentera.


Richard Appelbom

021-19 92 60
[email protected]

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy