Annons

Annons

Annons

Catharina Gripenberg får SR:s lyrikpris

Hon återvänder till ett barnlandskap där allt är möjligt. Sveriges Radios lyrikpris 2016 tilldelas Catharina Gripenbergs "Handbok att bära till en dräkt", för dess "sprudlande" nyfikenhet.

Det blev varken namnkunniga Ann Jäderlund, Birgitta Lillpers eller Lars Norén, som också var nominerade till Sveriges Radios lyrikpris. I år övertygade i stället den finlandssvenska poeten Catharina Gripenberg juryn.

Catharina Gripenberg får Sveriges Radios lyrikpris 2016.

Bild: Laerke Posselt

Annons

Annons

Motiveringen lyder bland annat: "På sidor späckade med föremål och förmaningar släpper poeten lekfullt loss orden, inventerande de yttre och inre rummen med en molande melankoli i botten".

Diktsamlingen är Gripenbergs fjärde, och hon återvänder där till barndomstrakterna och utforskar ännu en gång temat familj. Enligt juryn vänder och vrider hon på existensen med "en sprudlande nyfikenhet". Kritiker har bland annat kallat diktsamlingen för en "labyrintisk vandring" och skrivit att den landar i en "mörk solitäritetsförklaring".

Catharina Gripenberg debuterade 1999 med diktsamlingen "På diabilden är huvudet proppfullt av lycka", och är förutom poet också redaktör på Ellips förlag. Hon har fått flera priser, bland annat Yles lyrikpris Den dansande björnen 2008, Gerard Bonniers stipendium 2013 och Längmanska kulturfondens pris 2013.Sveriges Radios lyrikpris är på 50 000 kronor och har genom åren tilldelats bland andra Nelly Sachs, Ann Jäderlund och Tomas Tranströmer.


Elin Swedenmark/TT

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan