Annons

Annons

Annons

Västerås

Manifestation med röda skor berättar om dödligt våld mot kvinnor

För att uppmärksamma dödligt våld mot kvinnor höll föreningen Kvinnohuset en manifestation på Sigmatorget. ”I dag handlar det om den yttersta konsekvensen av våld mot kvinnor, om de som mördas i Sverige och i världen”, säger Elin Hedén, verksamhetsansvarig på Kvinnohuset.

Alorndra Herrera och Elin Hedén hjälps åt att tända ljus vid manifstationen på Sigmatorget.

Bild: Kenneth Hudd

På fredagen var det FN:s internationella dag för avskaffandet av våld. Då höll föreningen Kvinnohuset en manifestation på Sigamtorget där 17 par röda skor ställdes upp på den lilla paviljongen för att uppmärksamma dödligt våld mot kvinnor. Elin Hedén är verksamhetsansvarig på föreningen Kvinnohuset som är en paraplyorganisation för kvinnojouren och tjejjouren i Västerås.

Annons

Annons

- I dag handlar det om den yttersta konsekvensen av våld mot kvinnor i nära relationer, om de som mördas i Sverige och i världen, säger hon.

Manifestationen är en uppmaning till alla att tänka på vad de kan göra för att förebygga våld mot kvinnor och kvinnors utsatthet. Det är också en påminnelse om att visa civilkurage och att hjälpa när det behövs.

Idén med de röda skorna, Zapatos Rojos, som symbol för våld mot kvinnor, kommer ursprungligen från mexikanska aktivister som tillsammans med konstnären Elina Chauvets började med gatuinstallationerna redan 2009 i staden Juárez Chiuahua. Symbolen används redan på flera ställen i världen och liknande manifestationer hölls på fredagen på flera platser globalt.

- Vi kommer ställa ut en röd sko så fort en kvinna blir dödad, säger Elin Hedén som hoppas att sybolen ska sprida sig och till slut kännas igen av alla.

Alondra Herrera arbetar med kvinnor i utsatta situationer via Kvinnohuset. Hon är en av personerna som lett projektet kring manifestationen.

- Vi valde det här konstverket för att vi tycker att det är ett bra sätt att synliggöra det som händer. 17 par skor är en symbol för att det i genomsnitt är 17 kvinnorna om året som dödas av våld i nära relationer i Sverige, säger hon.

Kvinnohuset berättar också om sin manifestation på sociala medier och hoppas på att så många som möjligt uppmärksammar frågan.


Jonas Löfvenberg

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan