Annons

Annons

Annons

Ängsgärdet

Sämre sikt för både cyklister och bilister med nya bostadshus vid utfarten på Pilgatan

Pontus Nilsson tycker att korsningen Pilgatan-Baldersgatan har blivit besvärlig med det nya bostadshuset som skymmer sikten. Trafikexperten Sven-Gunnar Wallin vill ha åtgärder omgående för att undvika olyckor.

Pilgatans korsning med Baldersgatan har blivit besvärlig för cyklister, tycker Pontus Nilsson.

Bild: Yngve Fredriksson

Pontus Nilsson cyklar ofta på Pilgatan genom Ängsgärdet. Det har han gjort under flera års tid.

Att det dessutom finns avspärrningar och byggstängsel runt huset gör inte saken bättre.

– Det var bättre sikt innan man byggde det här huset.

Från andra hållet är det också dålig sikt. Hus och parkerade bilar vid korsningen gör att cyklister har svårt att upptäcka bilister som ska ut på Pilgatan.

– Jag vet inte hur de tänker att det ska bli sedan. Man bygger fortare än det planeras.

Inbäddat innehåll

Annons

Annons

Vad han vet så har det dock inte hänt någon olycka i korsningen. Men precis före mötet med Pontus Nilsson tvingas en kvinna på cykel tvärbromsa för en bil som plötsligt dyker upp på Baldersgatan, på väg mot gång- och cykelbanan.

– Det går för fort. Alla ska fram först, även cyklister som kör om både till höger och vänster och bilister stannar på cykelbanan.

Det är även dålig belysning i korsningen. Längs Pilgatan går ett av stadens huvudcykelstråk.

– Det blir ännu mer trafik sedan, när folk flyttar in i huset. En rondell eller något annat vore på sin plats.

Trots att det är mörkt allt längre tid för var dag nu så är det långt i från alla gående och cyklister som verkar tänka på att de inte syns i trafiken.

– De har varken lysen, reflexer eller reflexvästar, och de går i bredd.

Pilgatan vid korsningen med Baldersgatan.

Bild: Yngve Fredriksson

Charlotte Edberg, planerare på tekniska kontoret, berättar att man ska börja projektera gaturummet på Pilgatan. Tanken är att ha dubbelriktad gång- och cykelbana på bägge sidor av gatan.

– Närmast bostadshusen blir det en gångbana på två till två och en halv meter så det blir bättre sikt för cyklister i korsningen. Utanför gångbanan blir det en cykelbana på två och en halv meter.

På lång sikt tänker man sig att enbart tillåta infart från Pilgatan. Det kan bli tidigast om 15-20 år, enligt Charlotte Edberg. I dagsläget finns det inget bra alternativ på utfart för biltrafiken.

Annons

Sven-Gunnar Wallin, ordförande i Västerås trafiksäkerhetsförening, håller med Pontus Nilsson om att det är en besvärlig korsning. Den är "kaotisk" just nu, menar han:

Annons

– Den varningsskylt som tidigare fanns på Baldersgatan är borttagen och det finns ingen markering om att det är någon passage för cyklister.

Han påpekar att det är "extra mörkt" i korsningen nu:

– Många cyklister och gående har inte insett att man bör skydda sig med lyse på cykeln och förstärkt med reflexväst eller liknande och de gående har ytterst sällan någon reflex.

Sven-Gunnar Wallin tycker att kommunen bör göra en "snabbutryckning" innan en olycka sker: Sätt upp en väjningsskylt på Baldersgatan och markera gång- och cykelbanan tillfälligt på något sätt!

– Under tiden jag stod och tittade på platsen så var det tre bilar som körde klart över gränsen när det gäller hastighet på Pilgatan. En ruggig plats att passera.

Saara Tarvainen manar bilister att sakta ned på Baldersgatan innan de passerar gång- och cykelbanan och ska ut på Pilgatan, och cyklister att använda reflexer.

Bild: Yngve Fredriksson

Saara Tarvainen, trafiklärare på Lundby Trafikskola, håller med:

– Det har blivit otroligt bökigt för bilister att ta sig ut från Baldersgatan, och farligt för cyklister att passera. Väjningsplikt från Baldersgatan är en bra idé, men tyvärr ingen lösning om bilister fortsätter att köra för fort och cyklister åker utan reflexer. Tänk på säkerheten!

Annons

Se även:

Snabba bostäder sätter stopp för snabb bussgata i framtiden

Planerna för Ängsgärdet klarnar

"Måste man finna sig i detta?"

Nu har VLT:s app blivit ännu bättre! Snabbare, smidigare –och du kan skräddarsy ditt nyhetsflöde på ett helt nytt sätt. Glöm inte att ladda ned/uppdatera VLT:s nya app här.


Yngve Fredriksson

021-19 92 37
yngve.fredriksson@mittmedia.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan