Annons

Annons

Annons

Hallstahammar

Torsten ställer ut delar av sitt liv i Kulturhuset – konsten blev vägen ut ur sorgen

När hustrun dog för tre år sedan blev konsten vägen tillbaka ur sorgen. "Nu är jag inte rädd längre", säger Torsten Rodert.

Torsten berättar att rädslan kom när han förstod att frun Linnéa inte skulle överleva cancern hon kämpat mot i flera år.

– Jag tror inte hon märkte det själv. Men jag såg det. Vi hade ju känt varandra i 37 år, konstigt vore väl annars. När jag insåg det, då blev jag rädd.

Rädsla är en känsla som är svår att bli av med. Särskilt när den sedan fick sällskap av sorgen.

Torsten bor i Strömsholm och rör sig mycket i naturen, promenerar gärna och fiskar. Han hade börjat jobbat med vrilar (utskott på träd) som han hittat ute i skogen. Men så upptäckte han vad som kan gömma sig i till exempel rotvältor. Han började plocka rötter och rotknölar, såg figurer i dem som han ville framhäva. Med hjälp av bland annat kniv och sandpapper gör han människor, fantasidjur och fåglar.

Annons

Torsten Rodert visar några av sina träfigurer som han ställer ut på Kulturhuset i Hallstahammar. Många gånger är det minnen av människor han mött som träder fram i figurerna. Den han pekar på föreställer när han och hustrun Linnéa träffades för så där 40 år sedan. Se detaljer på bilden nedan.

Bild: Åza Forsman

Annons

Oftast är det tall och lind han jobbar i, de är lättast att få böjbara med hjälp av varmt vatten. Sedan behandlar han trät på olika sätt beroende på vad det är han vill framhäva. Linolja och terpentin gör till exempel figurerna väldigt blanka. Ibland målar han dem för att framhäva att det är människor.

En liten skulptur föreställer när han och Linnéa träffades. De står lutade mot en stolpe och han är på väg att kyssa henne. Bredvid står en annan moloken ung man som fått nobben av Linnéa.

Ett första möte mellan blivande hustrun Linnéa och Torsten. Han är precis på väg att ge henne en kyss när den andra grabben, rivaln, moloket får lomma iväg då Linnéa nobbat honom.

Bild: Åza Forsman

Även målningarna, Torsten jobbar i akryl, är minnen. Det är bilder från platser han varit mycket på, har fått en särskild känsla för. Många är förknippade med Linnéa.

I december är det fyra år sedan hustrun Linnéa gick bort. Arbetet med konsten har hjälpt honom ur den mest förlamande sorgen han upplevde i början. Utställningen, som är Torstens allra första, är också ett avstamp in i något nytt. Den är en milstolpe som hjälper honom vidare.

– Ja, det känns faktiskt som det. Jag är inte rädd längre. Nu känns det mest spännande att få ställa ut, säger han och avslöjar att han redan har ett nytt projekt på gång.

Annons

Han har börjat tälja figurer ur det finska nationaleposet Kalevala. Kanske blir det en egen utställning så småningom, den första han gör med ett tema i så fall.

Annons

– Jag är ungefär halvvägs med dem så vi får se, säger Torsten och ler.

Utställningen med Torsten Roderts tavlor och träskulpturer finns på Kulturhuset i Hallstahammar under tiden 5–16 december.

Västlandasjön på tavlan till vänster betyder mycket för Torsten. Den minner om fiske och hustruns hembygder. Clyde falls som hänger bakom honom kom till efter ett möte med en sjöman han mötte när han jobbade på båt.

Bild: Åza Forsman

Älgjakten. En människa är på väg att stick spjutet i två älgar som försöker komma undan med livet i behåll. En träskulptur gjord i lind av Torsten Rodert.

Bild: Åza Forsman


Åza Forsman

021-19 92 17
aza.forsman@mittmedia.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan