Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Snart drivs lokala busstrafiken i Hallsta och Sura mer fossilfritt

Björks buss inviger ny tankanläggning den 13 december – och snart kommer elbussar till flexlinjer, servicelinjer, Brukslinjer och skoltrafiken.

Björks buss kör med elbussar i Hallstahammars och Surahammars lokala kollektivtrafik från januari 2017. Här är en av bussarna som ännu inte satts i trafik. Bussen har låggolvsentré och rullstolsramp.

Bild: Foto: Björks Buss

Annons

Tankanläggningen innebär att bussarna uteslutet kommer att köras på så kallad HVO, hydrerade vegetabiliska oljor, som innebär att det samlade utsläppet av växthusgaser reduceras kraftigt jämfört med vanlig diesel – upp till 90 procent.

Att den lokala kommunala kollektivtrafiken i Hallstahammars och Surahammars kommuner, som körs av Björks Buss, går över till alltmer fossilfritt drivmedel glädjer inte minst de båda kommunernas politiska ledning. Särskilt som Björks buss även kommer att börja köra med elbussar från januari 2017, inledningvis köper man in två elbussar.

Annons

Annons

I en kommentar säger Hallstahammars kommunalråd Catarina Pettersson (S):

– Hallstahammars kommun följer principerna för kretsloppstänkande och ekologisk hänsyn, det är därför särskilt glädjande att vår lokala kollektivtrafik nu kan köras uteslutande på fossilfritt drivmedel.

Hennes kommunalrådskollega i Surahammar Tobias Nordlander (S), håller med:

– Surahammars kommun arbetar för att stödja en hållbar utveckling som innebär att nuvarande och kommande generationer får en hälsosam och bra miljö

Vad beträffar VL:s busstrafik kommer VL:s bussåkeri AB Västerås Lokaltrafik att ha bytt hela sin bussflotta fram till år 2020 och kan då nå sitt mål på 95 procent fossilfritt bränsle.

Läs mer: Information om kollektivtrafiken i Hallstahammars kommun

Läs mer: Information om kollektivtrafiken i Surahammars kommun

Nu har VLT:s app blivit ännu bättre! Snabbare, smidigare – och du kan skräddarsy ditt nyhetsflöde på ett helt nytt sätt. Glöm inte att ladda ned/uppdatera VLT:s nya app här.

Annons


Jan Ernheimer

021-19 92 04
[email protected]

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy