Annons

Annons

Annons

Innebandy

Ny chans på VM-guld för Sverige – körde över Schweiz i semifinalen

Sverige vann semifinalen i innebandy-VM mot Schweiz med 7–2.
Det var tuffare än det låter.
– Jäkligt skönt. Det var en jämn match men det blev proppen ur i tredje perioden, sade tvåmålsskytten Rasmus Enström.

Schweiziskt jätteslarv räddade Sverige i VM-semifinalen i Riga, Lettland.

Den blågula storfavoriten var pressad in i tredje perioden, vid ställningen 2–2. Då klev "matchhjälten" fram. Först bäddade schweizaren Christoph Camenisch för Rasmus Enströms 3–2-mål när han utan att vara pressad slog hål i luften på egen planhalva och sedan drog han på sig en utvisning som Sverige och Alexander Galante Carlström utnyttjade fram till 4–2.

Annons

Det avgjorde matchen.

– Jag tycker att det var lugnt. Vi höjde avslutsnivån i tredje perioden. Vi skapade mycket men deras målvakt var riktigt bra i de två första perioderna, sade Enström som också gjorde 5–2.

Annons

Förbundskaptenen Jan-Erik Vaara:

– Det är en match med ett par ansikten. Det krävs ett rejält arbetspass för att vi ska vinna matchen men det är ett sammansvetsat lag och vi tar jobbet, sade han.

Vaara vill inte avslöja vad som sades i omklädningsrummet i den andra pausen men han var nöjd med den svenska effektiviteten när chanserna dök upp i tredje perioden.

– Det var en del konkreta saker som gav utfall. Sedan är det så i den här sporten att tillfälligheter kan vara avgörande. Vi utnyttjade det, sade han.

Sverige inledde matchen bra och gick fram till 2–0 på knappt en och en halv minut i första perioden men Schweiz kom tillbaka och kvitterade i den andra.

Men Sverige, som aldrig har missat en VM-final, darrade inte. I den elfte finalen ska det nionde guldet bärgas.

– Precis, sade Rasmus Enström.

I och med passningen fram till 4–2-målet passerade Kim Nilsson, som också satte 1–0 och 7–2, Niklas Jihde som det svenska landslagets poängkung genom tiderna.

VM-finalen spelas i morgon söndag klockan 16.40 svensk tid där Sveriges motstånd blir antingen Finland eller Tjeckien, vilket bestäms senare i dag.

MATCHFAKTA

Sverige-Schweiz 7-2 (2-0, 0-2, 5-0)

Första perioden: 1-0 (05.09) Kim Nilsson (Robin Nilsberth), 2-0 (06.32) Rikard Eriksson (Tobias Gustafsson)

Annons

Andra perioden: 2-1 (04.19) Nico Scalvinoni (Joel Ruegger), 2-2 (13.41) Nicola Bischofberger (Christoph Meier)

Tredje perioden: 3-2 (04.17) Rasmus Enström (Rikard Eriksson), 4-2 (08.47) Alexander Galante Carlström (Kim Nilsson), 5-2 (16.38) Rasmus Enström (Alexander Galante Carlström), 6-2 (18.42) Johannes Larsson (Henrik Stenberg), 7-2 (19.07) Kim Nilsson (Mattias Samuelsson)

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan