Annons

Annons

Annons

Västerås

Körde ihjäl sin bästa vän – döms till fängelse även i hovrätten

Med 1,81 promille i kroppen körde den då 19-åriga unga Västeråskvinnan från en fest i Örebro län. Hon hade sin bästa kompis som passagerare. I en kurva slog bilen runt och hennes bästa kompis omkom.

Valborgsmässoafton 2015 inträffade tragedin. De två unga kvinnorna hade varit och festat. Båda var berusade. De var på väg från en fest i Vretstorp, Hallsbergs kommun, till en annan fest i Fjugesta, Lekebergs kommun.

Annons

Enligt vad den i dag 20-åriga kvinnan berättade senare valde hon att köra eftersom hon haft körkortet längre än hennes bästa vän som bara haft körkort några dagar.

Det hela slutade dock i ett dike i Viby, Hallsbergs kommun. Asfaltsvägen hade övergått i grusväg och grusvägen var krokig.

I hög fart förlorade den unga kvinnan kontroll över bilen som körde i diket. I den våldsamma kraschen slog bilen runt och hamnade på taket. Den då 19-åriga och i dag 20-åriga unga kvinnan klarade sig. Men hennes barndomsvän och bästa kompis blev bara 18 år – hon dog på platsen.

Annons

Det visade sig att den unga kvinnan kört bil med motsvarande 1,81 promille i kroppen, långt över gränsen för grovt rattfylleri. Hon åtalades för grovt rattfylleri och grovt vållande till annans död.

Örebro tingsrätt dömde henne i maj i år till ett års fängelse samt till skadestånd på sammanlagt 60 000 kronor till den dödas anhöriga.

Det höga straffvärdet för brottet innbar, ansåg tingsrätten, att det fanns särskilda skäl att döma till fängelse trots att den dömda bara var 19 år då hon begick brottet. Hennes ungdom och det faktum att den 18-åriga unga kvinnan frivilligt satte sig i bilen trots att hon visste att chauffören var berusad verkade strafflindrande.

Straffet överklagades till Göta hovrätt då den unga kvinnan ansåg att hon borde dömas lindrigare. Hon ansåg också att hon inte hållit för hög hastighet. Hovrätten har nu dock fastställt tingsrättens dom i alla avseenden.

Annons

Nu har VLT:s app blivit ännu bättre! Snabbare, smidigare – och du kan skräddarsy ditt nyhetsflöde på ett helt nytt sätt. Glöm inte att ladda ned/uppdatera VLT:s nya app här.


Jan Ernheimer

021-19 92 04
jan.ernheimer@mittmedia.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan