Annons

Annons

Annons

Västerås

Världens första Svanen-märkta diesel finns på mack i Västerås

Drivmedelsbolaget Preem vill minska klimatutsläppen och erbjuder nu världens första Svanen-märkta diesel på hundra tankstationer i Sverige, bland annat i Västerås.

På Preem går det nu att tanka med Svanen-märkt diesel.

Bild: PONTUS LUNDAHL / TT

På Preem i Västerås går det nu att tanka mer miljövänligt med världens första Svanen-märkta diesel. I drivmedlet ska minst hälften av innehållet vara förnybart, vilket innebär att utsläppen från bilåkande och vägtransporter skulle kunna halveras i Västerås om alla fordon tankade med det bränslet, enligt ett pressmeddelande.

Annons

Läs också: Preem vill bygga mack vid Bäckbymotet

Svanen-märkt diesel består delvis av tallolja, som är en restprodukt från skogsindustrin. Drivmedlet fungerar i alla dieselmotorer. Enligt Svanen är detta ett viktigt steg på vägen mot en fossiloberoende fordonsflotta.

Annons

– Världen måste lägga in en högre växel i arbetet med att minska klimatutsläppen. En viktig del är att ställa om till en fossiloberoende fordonsflotta 2030. När du väljer ett Svanen-märkt diesel gör du ett bra val för klimatet, miljön och din hälsa. Svanen ställer tuffa krav på energieffektivitet och klimatpåverkande gaser under hela drivmedlets livscykel, säger Ragnar Unge, vd på Miljömärkning Sverige, i ett pressmeddelande.

I dag erbjuder Preem Svanen-märkt diesel på hundra stationer i landet, men bensinbolaget hoppas att det kommer att spridas till fler när produktionen hinner ikapp efterfrågan.

– Preem kommer att fortsätta utveckla sina drivmedel med ambitionen att om senast 13 år kunna erbjuda en helt fossilfri och hållbar produkt.

Läs också: [+] Dyrare bensin: Så mycket höjs skatten vid nyår – lista på bensinpris år från år

Annons

---------------------------------------

Nu har VLT:s app blivit ännu bättre! Snabbare, smidigare – och du kan skräddarsy ditt nyhetsflöde på ett helt nytt sätt. Glöm inte att ladda ned/uppdatera VLT:s nya app här.


Lina Bergling

021-19 92 12
lina.bergling@mittmedia.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan