Annons

Annons

Annons

Padma Schrewelius: Hur dåligt är Sverige, egentligen?

Sverige bästa landet i en rad kategorier under 2016

Det kan vara bra att påminnas om vad som faktiskt är bra med Sverige.

Bild: Hasse Holmberg / TT

En av medias viktigaste uppgifter är att lyfta fram sådant som inte fungerar.

När vi informerar allmänheten om problem sätter vi press på politikerna att åtgärda dem.

Men ibland kan det verka väl dystopiskt. "Hur orolig ska man vara?" "Håller allt på att gå åt helvete?" är frågor som kan uppstå.

Den som misströstar kräver förändring till nästan vilket pris som helst, vilket USA:s senaste presidentval var ett tydligt exempel på.

Högerpopulister vill gärna framställa sitt land med dess etablerade medier och politiker i så dunkelt ljus som möjligt, gärna i termer av "korrupta" och "inkompetenta", då det gynnar deras agenda.

Annons

Annons

Det kan därför vara bra att påminna om vad som faktiskt är bra med Sverige. I synnerhet då en del saker till och med är utmärkta.

Den amerikanska affärstidningen Forbes har för första gången rankat Sverige som världens bästa land att driva företag i.

Detta för att Sverige ligger i toppskiktet i sju av elva kategorier. Vi kniper förstaplatsen för hur bra landet är för personlig frihet och tredjeplatsen för minst korruption. Dessutom har vi haft en kraftig BNP-ökning på 4,5 procent.

Sveriges topplacering kan jämföras med USA självt som ligger på plats 23.

I oktober listade Rädda Barnen Sverige som bästa landet att vara flicka i. Då tittade man på faktorer som barnäktenskap och hur många kvinnor som finns i ett lands parlament.

Och i en omfattande studie om livskvalitet kom Sverige på en hedrande tredjeplats efter Island och Singapore.

Annons

2000 forskare har värderat hur väl ett land når upp till FN:s hållbarhetsmål, såsom utbildningsnivå och social jämlikhet.

Dessa faktorer bör man också ha i åtanke nästa gång någon hävdar att Sverige är ett dåligt land. För dåligt är det egentligen inte.

VLT önskar läsare och annonsörer ett Gott nytt år!


Padma Schrewelius

021-199000
Padma.schrewelius@mittmedia.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan