Annons

Annons

Annons

Västerås

Roger Haddad (L): Straffa de skyldiga i stället för västeråsarna

Otrygghet och kriminalitet kan få stadsdelar att ge upp

LIberalerna kräver att ordinarie öppettider återinförs på Bäckby bibliotek.

Bild: Ingegerd Backlund

För en vecka sedan beslutade företagen i Husby utanför Stockholm att stänga ner sina affärer i protest mot otryggheten och med krav på fler lokala poliser. Liberalerna har i över två år uppmärksammat frågan kring utsatta och inte minst de särskilt utsatta områdena i riksdagen med krav på fler poliser och inte minst områdespoliser som verkar brottsförebyggande.

Men en sådan lösning verkar omöjlig. Regeringen lovar poliser som inte finns, inte heller lägger de resurser i budget för 2017.

I Sverige reagerar vi hellre när det inträffar väldigt allvarliga incidenter som skjutningar, granatattacker och mord. I de utsatta områdena har Polisen mest arbetat reaktivt och ingripande än förebyggande.

Annons

Annons

Det slog Polisen själv fast i en intern enkät. I Västerås har vi haft bekymmer i flera stadsdelar. Liberalerna har länge krävt åtgärder på Bäckby men även för Råby, Skallberget och Pettersberg när de drabbats av skadegörelse.

Polisen har inte kunnat leverera fler poliser och inte heller ett närpoliskontor på Bäckby som vi krävt sedan 2007. Tvärtom får vi signaler att Västeråspolisen nu dragit ner sin kapacitet kvällstid, vilket är allvarligt och något vi kommer följa upp.

Till och med frågan om kameraövervakning har hamnat i byråkratisk långbänk. Inte bara i Husby utan även i Västerås har företag och föreningar lämnat stadsdelar för att de känner otrygghet.

Fler var på väg att lämna Bäckby men genom aktiva insatser från lokalsamhället har viss förbättring skett, men problemen är inte lösta. Bibliotekens kortare öppettider är också en konsekvens av otrygghet och kriminalitet.

Vi kräver att Bäckby och Råby bibliotek öppnas enligt ordinarie tider. Vår namninsamling som protesterat mot denna försämring överlämnas snart till kulturnämnden.

Annons

Det är de som inte sköter sig som ska straffas, inte västeråsarna kollektivt. Råby centrum har återkommande utsatts för skadegörelse och glaskross- samtidigt kämpar civilsamhället, pensionärsföreningar ihop med Råbykollektivet för att verksamheten ska fungera.

Annons

Men på både Bäckby och Råby saknas en strategi och en helhetslösning där kommunen, näringslivet och föreningslivet har tydliga ansvarsområden. Liberalernas motion om stadsdelar och trygghet avslog Socialdemokraterna, detta visar att man inte tar problemet på allvar.

Men kommunen och Polisen måste leda säkerhetsarbetet och det förebyggande arbetet. Att ungdomar skjuter raketer utanför Bäckbyhuset och inne på Råby galleria visar att vissa saknar gränser för hur mycket de kan förstöra.

Samhället måste reagera med kraft, använd skolan och fritidsgårdarna för att nå fram till ungdomarna, men inte minst till deras föräldrar. Denna utveckling måste få ett stopp innan fler stadsdelar ger upp och lägger ner verksamhet.


Roger Haddad (L) riksdagsledamot för Västmanland

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan