Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Richard Appelbom: Inga raka rör om rysk-tyska Nord Stream 2

Stärkt försvar hellre än att stoppa ryska rör för Nord Stream 2

Karlshamns hamn kan få ryska rör som ska lagras för gasledningen Nord Stream 2.

Bild: Magnus Lejhall/TT

Annons

Karlshamns kommunledning bestående av S+C+L har sagt ja till att det ryskkontrollerade Nord Stream 2 får lagra rör i hamnen för sin gasledning genom Östersjön till Tyskland. Tidigare har Slite på Gotland varit intresserat, men sagt nej efter hemlig information från militären och påtryckningar från regeringen.

Karlshamn sköt vid det tillfället på beslutet, men har bestämt att gå vidare med projektet. Kommunen hävdar att det ger intäkter på 100 miljoner kronor.

Regeringen har först gjort ingenting, sedan försökt påverka kommunerna att säga nej. Efter att Karlshamn presenterat nya argument, som att gott om ryska fartyg ändå besöker hamnen, har regeringen accepterat kommunens beslut.

Annons

Annons

Först passivitet, sedan nej och nu ja till Karlshamn. Regeringen har gjort en slät figur.

De borgerliga partierna har inte heller agerat konsekvent. På riksplanet har de hävdat att säkerhetspolitiska riskerna och de energipolitiska nackdelarna är för stora för att Sverige och svenska orter ska engagera sig i Nord Stream 2. Däremot accepterade de som Alliansregering gasledningen Nord Stream 1 och menade att Sverige inte hade några juridiska möjligheter att stoppa den.

Här finns flera frågor:

a) är gasledningen ett bra projekt?

Nej, det är den inte. Gas är ett fossilt bränsle, så den ökar både fossilberoendet och beroendet av Ryssland. Tyskland har hittills en annan åsikt, och vill genomföra projektet. Tyskland har olyckligtvis valt att avveckla kärnkraften före att minska beroendet av fossil energi. Det bästa vore om Tyskland tänkte om.

Det är därför rätt av Sverige tillsammans med flera andra medlemsländer inom EU stå bakom försök att stoppa Nord Stream 2. Tråkigt att Finland inte är med.

b) bör det kommunala självstyret gälla vid projekt som har säkerhetspolitisk betydelse?

Nej, det bör det inte.

Här krävs en lagändring. Men det betyder inte nej till alla projekt där det finns säkerhetspolitiska aspekter. Regeringen kan göra bedömningen att ekonomiska fördelar för en region/kommun kan gå före små säkerhetspolitiska risker. Dessutom vill Tyskland, det land som Sverige gärna vill samarbeta nära med i EU, ännu ha Nord Stream 2.

Annons

Annons

c) om Nord Stream 2 ändå blir av, kan svenska hamnar då användas?

Det borde de i princip. Sverige handlar med både Tyskland och Ryssland, det här projektet ingår inte i EU:s sanktioner mot Ryssland.

Gotland kan vara extra känsligt, då ön har stor strategisk betydelse och svenska försvaret är försvagat. Men Karlshamn är en ort på det svenska fastlandet där en enskild rysk aktion ter sig mycket osannolik.

I Finland ska de två hamnarna Hangö och Kotka vara stora lastningshamnar för Nord Stream 2. Där har det inte alls varit en lika stor debatt om säkerhetspolitiska risker. Finland tycker sig inte hotat av att Nord Stream 2 utnyttjar finska hamnar för lagring av rör och annat.

Sammantaget är det därför rimligt att om Nord Stream 2 blir av kan Karlshamn vara lagringsplats och få intäkter.

Det skulle vara lättare att samarbeta ekonomiskt med ryska företag, också på Gotland, om det svenska försvaret vore starkare. Tyskland ska öka sina försvarsanslag från 1,2 procent av BNP med sikte på Natomålet på 2 procent. När ska den svenska regeringen slå fast att försvaret snarast behöver mer pengar än i den gällande uppgörelsen?


Richard Appelbom

021-19 92 60
[email protected]

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy