Annons

Annons

Annons

Västerås

Ännu inga självklara lösningar på biblioteksbråken

Genom att jobba långsiktigt ska stöket på biblioteken på Råby och Bäckby minska. Det ansåg flera av ledamöter i fullmäktigedebatten på torsdagen. Men det räcker inte, hävdade andra politiker som anser att något måste göras snabbt. Men ingen hade svaret på exakt vad.

Marita Öberg Molin (S), ordförande i kulturnämnden som ansvarar för stadens bibliotek, lät uppgiven när hon gick upp i talarstolen:

– Är det något vi har diskuterat på varje möte med kulturnämnden sedan i höstas så är det detta. Vad ska vi fatta för beslut i kulturnämnden för att det ska sluta bråkas? Kom gärna med konkreta förslag.

Det var en interpellation från Jesper Brandberg (L) som var anledning till debatten. Han krävde svar av Marita Öberg Molin om varför inte kulturnämnden reagerat tidigare på bråken, innan de eskalerade och akuta åtgärder blev tvungna att sättas in – det vill säga en minskning av öppettider på biblioteken av arbetsmiljöskäl.

Annons

Annons

Marita Öberg Molin betonade att kulturnämnden följt frågan noga från hösten men att det nu finns ordningsvakter i det öppna utrymmet utanför biblioteket, det är där bråkmakarna brukar hänga. Det som händer utanför biblioteken tillhör dock inte kulturnämndens ansvarsområde.

– Det här är en polisiär fråga. Men vi gör verkligen allt vi kan.

Att biblioteken tvingades ändra öppettiderna när personalen kände sig hotade av de unga män som hänger där, gillades inte av Bengt-Åke Nilsson (L):

– Vi måste se till att samhällets bastioner, som bibliotek, hålls öppna även när det hettar till. Vi kan inte acceptera att ett litet antal individer härjar runt och ser till att verksamheten inte fungerar. Det här är ett ordningsproblem som ska hanteras av av polisen, men det finns inga poliser…

Jesper Brandberg (L):

– Hur kunde det gå så långt? Varför anlitade ni i kulturnämnden inte ordningsvakter eller lokalvårdare som kan städa efter dessa individer, innan det bröt samman. I stadshuset reception alltid en ordningsvakt. Det tycks inte vara samma snabba reaktion när det händer något i andra kommunala verksamheter.

Ann-Christine From Utterstedt (SD):

– Det är inte den öppna ytan utanför Bäckby bibliotek som är problemet, det är individerna som bråkar, härjar och stör. Vi måste ta tag i med hårdhandskarna. Kommunen har pumpat in miljoner på Bäckby, och nu ska det byggas igen. Jag tror inte det hjälper. Här ser vi resultatet av en oansvarig invandringspolitik.

Annons

Annons

Vasiliki Tsouplaki (V) svarade From Utterstedt:

– Har de betett sig illa för att de har en invandrarbakgrund, är det detta du menar? Om ni vill prata om Bäckby i stort måste vi prata långsiktigt. Du vill prata om något annat, det vill säga om de som bor på Bäckby.

Staffan Jansson (S) klargjorde för debattdeltagarna att det snart kommer förslag.– Stadsledningskontoret jobbar med frågan. Vid nästa kommunstyrelse kommer det att presenteras vilka kortsiktiga och långsiktiga åtgärder som krävs.


Ingegerd Backlund

021-19 92 03
ingegerd.backlund@mittmedia.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan