Annons

Annons

Annons

Västerås

Politiker vill inte behöva utreda privata vårdalternativ – säger nej till förslaget

Moderaten Mikael Andersson Elfgren vill att fler ska få möjlighet att utmana landstinget om driften av offentlig verksamhet. Förslaget röstades dock ner under regionstyrelsens möte.

Motionen om utmaningsrätt röstades ned under regionstyrelsens möte, nu ska frågan vidare till regionfullmäktige för beslut.

Bild: Bertil Ericson / TT

Privata aktörer som har idéer om hur Region Västmanlands verksamhet kan förbättras ska få presentera dem för ansvariga i regionen. Det vill moderaten och västeråsaren Mikael Andersson Elfgren. VLT har tidigare berättat att han lämnat in en motion där han vill att man ska utreda om det är möjligt att införa så kallad utmaningsrätt i Region Västmanland.

Annons

Utmaningsrätt går ut på att ett privat företag eller en privatperson tar initiativ till att landstinget ska utreda om en verksamhet ska läggas ut på entreprenad.

– De beskriver varför de skulle kunna driva verksamheten bättre med högre kvalité eller billigare, förklarar Mikael Andersson Elfgren. Men det innebär inte per automatik att den som lämnar in utmaningen vinner upphandlingen.

Annons

Hälften av länsborna väljer privata vårdcentraler

Han berättar att regionen inte måste göra en offentlig upphandling även om det föreslagits, men att man i så fall måste motivera varför det blev ett nej.

Regionfullmäktige har tidigare överlämnat motionen till regionstyrelsen för yttrande och svaret fanns med under mötet på onsdagen, den 8 februari.

Förlust för landstingsdrivna vårdcentraler

I regionstyrelsens svar framgår att man inte tycker att det är någon bra idé. Det står bland annat att Region Västmanlands ambition är att se en sammanhållen sjukvård, inte en vårdgalleria där den Västmanländska vården läggs ut på privata enheter.

Bra med vård på vårdcentraler

Det anses också ge mer administrativt arbete och därmed ökade kostnader. I svaret står också att det redan nu är möjligt att upphandla vissa verksamheter.

Annons

Förslaget från regionstyrelsen är därför att fullmäktige avslår motionen.


Irene Wallgren

021-19 91 09
irene.wallgren@mittmedia.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan