Annons

Annons

Annons

Västerås

Snart kan det bli möjligt att följa regionstyrelsens möten i direktsändning

Tycker du att det skulle vara intressant att höra vad politikerna diskuterar och bestämmer på regionstyrelsens möten? Snart kan det bli möjligt, förmodligen genom webbsändningar.

Centerpartisten Birgitta Andersson vill att allmänheten ska ha möjlighet att följa diskussionerna och besluten som tas under regionstyrelsens möten. Ärendet ska nu vidare till regionfullmäktige för beslut.

Bild: Peter Kruger

För ett år sedan lämnade centerpartisten Birgitta Andersson in en motion om att allmänheten borde få närvara vid regionstyrelsens möten. Det skulle göra att invånarna redan från början fick veta vilka ärenden som var uppe för diskussion och beslut. Tanken var också att det skulle öka tilltron till demokratin och förståelsen för de beslut som tas.

Annons

Annons

Landstinget blev Region Västmanland

Motionen har diskuterats och under ett fullmäktigemöte i slutet av förra året var motargumentet att det var svårt att låta allmänheten vara med eftersom möteslokalen ligger innanför regionhusets skalskydd.

Birgitta Andersson nöjde sig dock inte med det utan ansåg att med dagens digitala teknik behöver åhörarna inte vara på plats för att kunna följa vad som händer.

Risk att motionen skulle avslås

– I dag behöver inte närvaro betyda att man är på plats fysiskt. Och det är inte första gången som en motion avslås för att ni sedan ska återkomma med samma förslag. Ett förslag som sedan röstas igenom som ert eget, sade hon bland annat under fullmäktigemötet med adresslapp till den röd-gröna majoriteten i landstinget.

Förslagsvis skulle mötet kunna sändas via webben, precis som regionfullmäktigemöten. Hon fick medhåll och motionen återremitterades för att undersöka möjligheterna.

När motionen var uppe under regionstyrelsens möte på onsdagen, den 8 februari, sades det att man ska se över möjligheterna att öka invånarnas insyn, till exempel genom att webbsända regionstyrelsens möten. Ärendet ska nu vidare till regionfullmäktige för beslut.

Annons


Irene Wallgren

021-19 91 09
irene.wallgren@mittmedia.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan