Annons

Annons

Annons

Svenska språket förändras ständigt

Svensk ordbok utgiven av Svenska Akademien.

Bild: NORA LOREK / TT

Bäste Stig Nylén (20/2), svenskan är ett levande språk till skillnad från till exempel latin och måste som sådant få anpassa sig till det samhälle och den tid det används i. Varken svenska talspråket eller skriftspråket idag är identiskt med det som användes på Gustav Vasas tid. Att språket ändras beror delvis på influenser utifrån. Svenskan har ju under århundradena påverkats av bl.a. tyska, latin, franska, finska, italienska, jugoslaviska, amerikanska genom kontakter med andra länder och invandrare.

Annons

Annons

På grund av att samhället förändras försvinner ord, till exempel färg-tv och yuppienalle, andra tillkommer, enligt Språkrådet för 2016 till exempel avinvestera, faktaresistent, obror, vejpa, Youtuber.

Ord ändrar betydelse, till exempel haffa som idag används i betydelsen ragga, stöta på. Ett annat exempel är prefixet skit som används som förstärkning, till exempel i skitsnygg, skitbra. Men att ord ändrar betydelse är ju inget nytt, ta till exempel ordet kåt som långt in på 1900-talet betydde levnadsglad men som idag betyder något helt annat.

Även stavning ändras, vem skriver idag hwad med h och w? Även grammatiken ändras med tiden, vi har inte riktigt samma grammatik idag som på 1800-talet.

På grund av den stora invandringen idag från Mellanöstern och Afrika kommer helt säkert ord från dessa områden att leta sig in i svenskan med tiden och de kommer förmodligen även att ändra betydelsen av vissa svenska ord. Fast vi har ju redan arabiska ord i svenskan till exempel almnacka och siffra. Även kommunikationstekniken påverkar språket, sms och Twitter med sina begränsningar i antal tecken nödvändiggör nya ord och förkortningar som letar sig in i tal- och skriftspråk.

Så Stig Nylén och Sverre Haukeland, att språket ändras är något som vi får leva med vad än vissa självpåtagna språkvårdare anser. Och vad är vårdat språk, något som bara ett fåtal äldre använder och förstår eller något som den stora massan inkluderande ungdomar använder och förstår?

Torbjörn Einarsson


VLT Insändare

insandare@vlt.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan