Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Riksantikvarieämbetets plan för museerna

Riksantikvarieämbetet tillsätter 17 tjänster för att kunna ta över uppgifterna från Riksutställningar, som upphör som myndighet. Det framgår i en ny plan för övertagandet.

Riksutställningar ska upphöra som myndighet.

Bild: Tobias Wallström / TT

Annons

Den 31 maj 2017 blir Riksutställningars uppgifter till stor del Riksantikvarieämbetets ansvar. Myndigheten meddelar nu att man planerar att behålla och utöka sina tre avdelningar på Gotland.

– Vi har ett uppdrag från regeringen att förbereda och det håller vi på med eftersom det är en tajt tidsplan, säger myndighetens stabschef Torsten Hökby.

Enligt regeringens beslut ska Riksantikvarieämbetet främja utveckling och samarbete på museiområdet, samla in och förmedla kunskaper inom museiområdet samt erbjuda teknik och metodstöd till museer. För att klara av uppdraget planerar man att tillsätta 17 tjänster på Gotland. Fyra av dem hämtas från Riksutställningars personal, där det i dag finns 21 tillsvidareanställda. Övriga tjänster ska utlysas.

Annons

Annons

– Vi har uppmanats att söka. "Vi behöver er kompetens", var vad de sade, säger Catharina Hammarskiöld, kommunikationschef på Riksutställningar.

Beslut om det nya förslaget kommer att fattas inom kort. Myndigheten ska också utlysa ytterligare tre tjänster på Gotland och två i Stockholm för att lösa andra utvidgade uppgifter från regeringen.

"Vi håller nu en dialog med aktörerna inom kulturarvsområdet och väntar på den proposition om kulturarvet som regeringen aviserat", säger riksantikvarie Lars Amréus i ett pressmeddelande.

Det är ännu oklart vem som ska ta över Riksutställningars samtidskonstuppdrag.


Elin Swedenmark/TT

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy