Annons

Annons

Annons

Västerås

Berusade bröder gjorde hitlerhälsning under Power Meet

De båda bröderna var rejält berusade när de besökte Power Meet i Västerås en dag i juli 2015. I stället för att titta på bilar och umgås med folk gjorde de något helt annat.

Enligt vad vittnen – sådana fanns det gott om – berättade för Västmanlands tingsrätt var det i synnerhet den ene brodern, 42 år gammal, som var drivande medan han cirka tio år yngre lillebror "hakade på".

Bröderna var som sagt var ordentligt fulla och det uppstod ordväxling mellan dem och andra människor.

Den äldre brodern minns inte så mycket, mer än att han fått för sig att diskutera invandringsfrågan med en kvinna som inte var överens med honom i de sakfrågor han framförde.

Vittnen berättade att den äldre brodern var provokativ och avslutade diskussionen med att höja högerhanden i så kallad hitlerhälsning och skrika "Heil Hitler" varpå den yngre brodern hakade på med samma gärning.

Den äldre brodern gick också runt och hann kalla flera åskådare för synnerligen fula ord samt hota några kvinnor grovt till livet efter att ha förolämpat dem.

Annons

Annons

Efter några ytterligare hitlerhälsningar, bland annat framför några tillresta tyska deltagare i Power Meet med tyskregistrerade bilar kom poliser till platsen.

Vad som sedan skedde berörde endast den äldre brodern, åtminstone vad polis och tingsrätt anbelangade. Han satte sig nämligen till våldsamt motvärn när polisen skulle föra honom till den fyllecell han uppenbarligen behövde vila ut i.

I polishusets arrest kvicknade 42-åringen till och framförde påtagligt konkreta hotelser till poliserna och arrestvakterna, poliserna vittnade inför rätta om att det inte var "det vanliga fyllsnacket" som många av dem hört till leda från andra personer i liknande situationer.

Han var också så motspänstig och stridslysten att polisen var tvungen att använda OC-sprej för att säkert få in honom i en cell.

Det hela slutade som sagt i Västmanlands tingsrätt.

Den äldre brodern har där dömts tillsammans med sin yngre broder för brottet hets mot folkgrupp. Inför rätta förklarade båda bröderna att ingen av dem hyste några nationalsocialistiska sympatier, alltså var det inte fråga om ett politiskt uttalande eller propagandaförsök.

Rätten kom fram till att hitlerhälsandet skedde "spontant och utan närmare överväganden" och att brottet hets mot folkgrupp var att betrakta som ett ringa fall.

Annons

Den yngre brodern dömdes till 80 dagsböter à 50 kronor – 4 000 kronor – för sin del i hitlerhälsandet.

Den äldre brodern, som dömdes för betydligt mer än sin lillebror, dömdes till skyddstillsyn och 60 timmars samhällstjänst.

Dessutom ska han genomgå alkoholavvänjande behandling för att komma tillrätta med sitt missbruk. Om han missköter samhällstjänsten, skyddstillsynen eller behandlingen kan ett fängelsestraff på två månader bli aktuellt.


Jan Ernheimer

021-19 92 04
jan.ernheimer@mittmedia.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan