Annons

Annons

Annons

Svensk FN-medarbetare kidnappad i Kongo-Kinshasa

En 36-årig svensk kvinna från Stockholm, uppvuxen i Kalmar län, har kidnappats under ett FN-uppdrag i Kongo-Kinshasa.

Kvinnan är jurist och arbetar för FN:s räkning och ingick i en grupp med, förutom kvinnan, fyra kongoleser och en amerikansk medborgare. I närheten av staden Kananga, Kasai Central-provinsen i södra delarna av landet misstänks gruppen ha stoppats av okända kidnappare.

UD följer ärendet tillsammans med FN och de lokala myndigheterna.

Anhöriga till den 36-åriga kvinnan har i Aftonbladet vädjat till massmedia om att inte publicera namn och bild på den kidnappade.

Annons

Annons

Kongo-Kinshasas informationsminister Lambert Mende har publicerat ett uttalande där det sägs att gruppen "fallit i händerna på negativa krafter som ännu är oidentifierade".

Läget i landet, som också går under namnet Demokratiska republiken Kongo, är mycket instabil med en stor mängd milisgrupper som strider om inflytande.

Även Pingstmissionen har personal i Kongo-Kinshasa. Enligt Dagens Nyheter, som intervjuat Pingstmissionens säkerhetsansvarige koordinator för utlandspersonal Dag Bohlin är FN-personal illa sedd i Kongo-Kinshasa.

Detta sedan FN-personal, såväl civil som militär, har begått sexuella övergrepp som fått stor uppmärksamhet i och utanför Kongo-Kinshasa. FN-personalens närvaro, främst i små städer och byar, trissar även upp matpriserna.

Nära staden Kananga tros svenskan och gruppen hon ingick i ha förts bort.

Bild: TT-Nyhetsbyrån


Jan Ernheimer

021-19 92 04
jan.ernheimer@mittmedia.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan