Annons

Annons

Annons

20-årig anhållen efter upplopp i Eskilstuna – polisen lurades till platsen

En 20-årig ung man har under tisdagskvällen anhållits efter omfattande skadegörelse och vad som beskrivs som upplopp i stadsdelen Lagersberg i södra Eskilstuna.

Enligt vad Sörmlandspolisen uppger på sin hemsida började händelserna med att flera personer larmade om bråk och misshandel vid en skola vid 17-tiden på tisdagen. När polispatruller åkte dit visade det sig vara ett gäng ungdomar och unga vuxna på plats. En av dem kastade sten mot polisen.

Larmet var falskt – i syfte att få poliser till platsen.En omfattande skadegörelse utbröt enligt Eskilstuna-Kuriren.

Polisen fick spärra av en vägkorsning i närheten av Lagersbergsskolan, dit oroligheterna koncentrerades.

Annons

Under flera timmar pågick stenkastning mot fönsterrutor där Lagersbergsskolan, en förskola samt en busskur drabbades. Vid åtminstone ett ytterligare tillfälle kastades sten mot polisen.

Annons

Efter ett par timmar lugnade situationen ner sig. Inte förrän det ljusnat under tisdagen kommer polisen och Eskilstuna kommun att kunna överblicka skadegörelsen och konstatera vad som slagits sönder.

Polisen rubricerar det inträffade som våldsamt upplopp och har under tisdagskvällen gripit två unga män och en pojke i nedre tonåren.

En av de unga männen misstänks för att ha stört den allmänna ordningen. Pojken misstänks ha uppträtt drogpåverkat, men han är under 15 år och polisen kontaktade därför socialtjänsten.

En av de gripna, en 20-årig ung man, har dock anhållits av åklagare. Han misstänks för försök till grov misshandel sedan han kastat sten mot polisen i syfte att skada.

Enligt polisen är 20-åringen "livsstilskriminell", alltså någon som försörjer sig på diverse brottslighet och som förekommer flitigt i belastningsregistret.

Även under måndagskvällen utsattes en polisbil i samma område för skadegörelse. Poliserna var på plats för att lämna ett dödsbud enligt Eskilstuna-Kuriren, men medan de ägnade sig åt den tunga plikten blev deras polisbil sönderslagen.

Ett ungdomsgäng sågs i området vid tillfället för dådet. Det är dock oklart om måndagskvällens och tisdagskvällens händelser har något samband.

Syftet med ungdomarnas och de unga vuxnas agerande är oklart.

Annons

Annons

I en rapport från Rikskriminalpolisen år 2014, "En nationell översikt av kriminella nätverk med stor påverkan i lokalsamhället" kan misstron mot samhället vara en förklaring till skadegörelsen i utsatta områden.

"På flera platser uttrycks det tydligt att polisen inte är välkommen i området" sägs det i rapporten som studerat tiotals då utsatta stadsdelar i Sverige. Lagersberg var ett av områdena som ingick i rapporten.

Det råder dock, framgår det i rapporten, delade meningar om den sociala oron är kopplad till kriminella miljöer:

"Huruvida tongivande kriminella har ett finger med i orosskapandet råder det delade meningar om. Detta skiljer sig troligen från fall till fall, men en återkommande uppfattning är att äldre kriminella i den mån de vill, har inflytande att stoppa social oro i områdena."


Jan Ernheimer

021-19 92 04
jan.ernheimer@mittmedia.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan