Annons

Annons

Annons

Västerås

Härvan kring storbedragaren växer – tiotals äldre kvinnor har drabbats

Den 69-årige mannen är en av Sveriges mest ökända bedragare. Under de månader han befann sig på fri fot efter senaste fängelsedomen misstänks han ha lurat över tiotals äldre kvinnor i hela Sverige, däribland Västerås.

69-åringen har i decennier rest Sverige runt och begått brott. Hans affärsidé, om man kan tala om sådan, har varit att utnyttja kvinnor. De senaste decennierna har han dömts tiotals gånger för bedrägerier, de flesta riktade mot äldre och utsatta kvinnor.

2012 dömdes 69-åringen senast, då till tre och ett halvt års fängelse för att ha lurat ett 20-tal äldre kvinnor på stora belopp.

Han frigavs villkorligt från det straffet på hösten 2016 – och började omgående begå brott.

Redan den 20 oktober var han exempelvis i Västerås, enligt en av flera häktningsframställningar som lämnats in till Uppsala tingsrätt. Där bestal och lurade han en kvinna. I häktningsframställningarna listas tiotals tillfällen där 69-åringen misstänks ha lurat kvinnor från Halland i söder till Jämtland i norr.

Annons

Den 15 februari tog 69-åringens tid i frihet och möjlighet att begå brott slut för den här gången. Då grep en polispatrull 69-åringen i ett industriområde i Uppsala.

Annons

I ett pressmeddelande sedan 69-åringen häktats några dagar framkom det att polisen utreder 130 brott – bland annat grova stölder och grova bedrägerier – mot flera tiotals äldre kvinnor som 69-åringen misstänks vara skyldig till.

69-åringen har ett omvittnat trevligt sätt och lyckas omgående vinna kvinnornas förtroende. Tidigare i karriären inriktade han sig på sol- och vårande. På senare år har han utgivit sig för att komma från myndigheter eller välkända företag, enligt vad polisen tidigare sagt har han sagt sig komma från Datainspektionen, Coop, Ica eller olika banker.

Han har genom sitt förtroendeingivande sätt förmått de äldre kvinnorna att dela med sig av bankkort och koder för att "ställa tillrätta" diverse fel som uppstått i samband med betalningar.

Det har han naturligtvis inte gjort – han har i stället gjort uttag på kontona och berikat sig själv. I samband med att han blivit insläppta i kvinnornas bostäder har han även kunnat stjäla kontanter och värdesaker.

Det är ännu inte känt när rättegång mot mannen kan hållas.


Jan Ernheimer

021-19 92 04
jan.ernheimer@mittmedia.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan