
Per-Arne Jonsson tycker att utfarten från Gjutare Granströms gata är knepig för bilister.
Bild: Yngve Fredriksson
Per-Arne Jonsson hänvisar till Göteborg där cykelbanor har målats röda. Det gör att bilister kan upptäcka dem lättare.
– Cyklister struntar i bilister, de bara dammar på.
Ett exempel där en röd eller blå markering skulle göra nytta är Skallbergsmotet där flera cyklister har blivit påkörda av bilister, bland annat en dödsolycka.
– Om cykelvägen är röd så ser man den och vet att man ska ta det lugnt.
På Ängsgärdet finns ett annat exempel i korsningen Pilgatan- Baldersgatan, anser Per-Arne Jonsson. Där har dessutom sikten blivit sämre sedan man byggt bostadshus i ena gathörnet.
Annons
Som bilist tycker han även att det är svårt att köra ut från Mimerkvarterets portar på Stora gatan. där gång- och cykelbanan löper invid fasaden.
Annons
– Där behövs speglar så man ser om det kommer någon cyklist.
Problemet är att bilister måste köra ut på gång- och cykelbanan för att få bra sikt.
– Varför inte ha gupp för cyklister så de tar det lugnt vid utfarter.

Sikten är skymd när man kör ut från Mimerkvarteret där gång- och cykelbanan löper nära fasaden.
Bild: Yngve Fredriksson
Saara Tarvainen, som är trafiklärare, pekar på vikten av enhetlighet och ser därför inte någon poäng med att måla vissa cykelbanor.
– När det gäller att uppmärksamma cykelbanor så måste vi bilister bli mer rörliga i blicken och bli bättre på att anpassa hastigheten till rådande sikt- eller trafikförhållanden så att ingen fara uppstår, det är vår skyldighet.
Att ha speglar vid svåra utfarter är ett bra knep för att underlätta, menar Saara Taravainen. Men hon undrar vem som ska ha ansvaret och sköta underhållet av speglarna.
– Jag hoppas att just korsningen Pilgatan-Baldersgatan ska bli säkrare i och med stopplikten, och att bilisterna tar sig fram försiktigt över cykelbanan.
Hon funderar på farthinder för cyklister som ett sätt att öka säkerheten på vissa platser:
– Ibland blir det lite krångligt just vid utfarter och risk finns att man blockerar övrig trafik på cykelbanor etcetera när man behöver rulla långt fram för att få bättre sikt, men låg fart, ögonkontakt och samspel brukar lösa det mesta.
Annons
Trafikexperten Sven-Gunnar Wallin gillar idén att måla gång- och cykelvägar i olika färger:
Annons
– Då reagerar bilförarna på att det är något på gång. Vilken färg det ska vara är nog en smaksak. När det gäller speglar är jag mer tveksam. Det är i så fall bättre med något hinder av något slag. Rent allmänt är nog det enda raka att vi bilförare och cyklister tar det lite lugnare i trafiken.
Enligt gatuchef Kent Nyman är det inte aktuellt med färgade cykelbanor i Västerås. Med målning ökar friktionen:
–I Uppsala fick man fräsa bort färgen på snabbcykelstråken, det var för halt.
Det blir inte heller några speglar vid utfarter:
– Vi säger konsekvent nej till speglar, det ger oftast en falsk trygghet. Man tar en snabb titt i spegeln och ser inte att cyklisten kommer snabbare än man tänkt. Det är bättre att man kryper ut.
Läs även:
För Plus-kunder: Bilister på Baldersgatan måste stanna för cyklister längs Pilgatan
Annons
Nu har VLT:s app blivit ännu bättre! Snabbare, smidigare –och du kan skräddarsy ditt nyhetsflöde på ett helt nytt sätt. Glöm inte att ladda ned/uppdatera VLT:s nya app här.
Yngve Fredriksson
021-19 92 37
yngve.fredriksson@mittmedia.se