Annons

Annons

Annons

Annons

Västmanlands län

Ångbåtarna på Strömsholms kanal – en kväll för nördar och historieintresserade

På onsdag är det dags för en helkväll med ångbåtar i fokus.

Den ångande bogserbåten Rex på en bild från 1948.

Bild: Foto: Privat

Annons

– Är man som jag, en tekniknörd och tycker det är spännande med historia – då ska man komma på det här föredraget, säger Kjell Nordeman.

Det är Lennart Rydberg från Stiftelsen Skärgårdsbåten som Strömsholms kanals historiska förening och Strömsholms kanal AB har engagerat som föredragshållare.

– Han är otroligt kunnig och påläst. Kan berätta allt om ångbåtarna och deras betydelse genom historien, fortsätter Kjell Nordeman.

Annons

Annons

Kjell Nordeman är även projektledare för renoveringen av pråmen Albert som man hoppas kunna köra på Strömsholms kanal i sommar. Våra pluskunder kan också se tv om arbetet: Albert svårt fuktskadad – oklart om pråmen hinner bli klar

Föredraget om Ångbåtarna på Strömsholms kanal är gratis och öppet för alla. Det hålls i Kanalcaféet på Skantzen i Hallstahammar på onsdag, den 5 april klockan 18. Caféet har ett 70-tal platser och det utlovas tillgång till förfriskningar. Det kommer också finnas möjlighet att ställa egna frågor till föredragshållaren efteråt.

Arrangemanget kan ses som en uppladdning inför Hamnfestivalen i Borgåsund som hålls den 27 maj. Då kommer kommunens ångbåt Rex att lämna sin förvaringsplats i Torshälla för att delta. S/S Mariefred och segelfartyget Deodar medverkar också under den dagen.

Rex slussades ut från Strömsholms kanal 2012, 110 år efter att den byggdes och sjösattes. Läs om utslussningen här.

Annons

Slussning med Rex i modern tid.

Bild: Foto: Hans-Ingvar Tidekrans


Åza Forsman

021-19 92 17
aza.forsman@mittmedia.se

Annons

Annons

Till toppen av sidan