Annons

Annons

Annons

Örebro

Så får du till en trendig tavelvägg utan onödigt många spikhål

Jämn överkant, jämn underkant, eller kanske en mittlinje? Det finns många sätt att hänga sina tavlor. Ett alternativ är att satsa på en oregelbunden tavelvägg. Men att pröva sig fram kan ofta innebära väldigt många onödiga spikhål. Här är ett knep.

Att använda ett stort papper är en bra genväg för att våga ta ut svängarna och att undvika onödiga spikhål. På en vägg fylld med tavlor behöver varje verk i sig inte vara särskilt märkvärdigt. I stället handlar det om helheten och hängningen. Metoden är helt enkelt att pröva sig fram och lita på magkänslan. Det gäller att hitta balans utan att använda linjal – men hur trist är det inte att upptäcka i efterhand att allt hade varit så mycket snyggare om de hängt någon centimeter högre eller om två tavlor bytt plats?

Annons

Gör så här:

1. Välj en väggyta för tavelsamlingen.

Över soffan, i hallen eller kanske över köksbordet – mät upp ytan som du tänker att tavlorna ska hålla sig inom.

Annons

2. Mät upp ett lika stort papper.

Här har golvpapp tejpats ihop för att täcka hela ytan. Du behöver inte hänga upp det på väggen, bara mät och placera pappret på golvet under tavelväggen.

3. Placera ut tavlorna på pappret på golvet.

Nu börjar det roliga och kreativa: Bestäm gärna först var den största eller mest älskade tavlan ska hänga, eller den som samlar en sorts röd tråd. Pröva dig sedan fram i olika kombinationer. Försök att få till en balans av färg och form.

Tips: Ha inte bråttom, ta en fika, titta igen – testa att byta plats på några, be om råd.

Förmodligen blir det några tavlor som sticker ut och helt enkelt inte passar in i helheten, och som får väljas bort. Kill your darlings!

4. Rita av konturerna.

När du är nöjd: Ta gärna en bild med mobilen för att minnas vilken tavla som ska sitta var. Rita sedan av tavlornas konturer med blyerts på pappret och lägg varje tavla åt sidan.

Annons

Annons

Tips: Skriv en liten anteckning i blyertsrutan om vilken bild som ska hänga där.

5. Häng upp pappret på väggen.

Använd gärna maskeringstejp som inte lämnar märken på tapeten (se bilden ovan).

6. Slå i tavelkrokar.

Ta varje tavla till sin ruta, och mät ut var spiken eller kroken ska sitta för att just den tavlan ska hamna innanför linjerna. Slå fast spiken/kroken.

7. Ta bort pappret och häng upp tavlorna.

När alla krokar eller spikar är på plats, häng upp tavlorna och ta bort pappret allt eftersom. Det går förstås att ta bort hela pappret på en gång, och utgå från mobilbilden när tavlorna låg på golvet.

Färdigt!

Fler tips för att skapa en tavelvägg:

1. Samla tavlor som passar ihop eller kontrasterar på ett bra sätt, antingen i motiv eller färgskala. Det kan handla om allt från svartvita foton på familjen till målningar i olika tekniker. Titta runt på loppisar och second hand eller i ditt eget källarförråd. Affischer, ett vykort, en bit tapet eller en utskriven bild från nätet kan också hjälpa till att skapa en helhet.

Annons

2. Se över ramarna. För att få till den röda tråden, byta ut eller måla om? Det går inte åt mycket färg till en ram, och det går att köpa små burkar eller blanda sina egna nyanser med akrylfärg på tub. På en av tavlorna ovan har även en gulnad passepartout fräschats upp med ett lager vit väggfärg.

3. Fundera också på om ramar ens behövs. Här har ett yvigt blombroderi och en äldre oljemålning klätts av för att få bort "mormor"-känslan. Och återigen – gulnade passepartouer gör ingen glad: Kanske kan trycket tas ut och hängas i en stor pappersklämma i stället?


Carina Tenor

019-15 52 31
carina.tenor@mittmedia.se

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan