Annons

Annons

Annons

Västmanlands län

Succé för ärtburgaren från Västmanland – vann silvermedalj i riksfinalen

Ärtburgare från Västmanland är en av de bästa nya, lokala matvarorna som börjat produceras i landet – de annorlunda burgarna kom på andra plats i den riksomfattande tävlingen Matverk.

Gänget bakom ärtbugaren fick ta emot andrapriset i tävlingen matverk under onsdagen.

Bild: Bianca-Brandon-Cox

Ärtburgarna, som tagits fram av Bo Masser och Didrik Eriksson från Västerås och Per Anders Roslund fån Stora Skedvi i Dalarna, fick silvermedaljen med följande motivering:

"En gott hantverk har skapat en välgjord och mycket trevlig produkt som ligger helt rätt i tiden. Knäckig yta, bra kryddning och ett innanmäte med angenäm textur. Ett välkommet tillskott på en marknad som längtar efter goda gröna alternativ. Den har stor potential att bli omtyckt av alla åldrar, Ärtburgare från Västmanland."

Priset delades ut på onsdagen under matkonferensen Forum Nyköping. Ärtburgarna har tidigare vunnit delfinalen i Västmanland samt stjärnkocken Mathias Dahlgrens utmärkelse "Rätt i tiden".

Annons

Annons

– Det är en omtumlande upplevelse att gå från kokböckernas värld, som jag jobbat med i flera år, till att skapa själv, säger Bo Masser på matbutiken Gilla Grilla på Saluhallen Slakteriet i Västerås, i ett pressmeddelande.

– Att då få Mathias Dahlgrens utmärkelse och dessutom komma tvåa i Matverk är snudd på overkligt. Jag är så glad att vi har förmånen att arbeta med så fantastiska råvaror.

Ärtbugaren är en vegansk produkt, till skillnad från första- och tredjepristagarna.

Matverk är Sveriges största produktutvecklingstävling som startar i de olika landskapen och avgörs i riksfinalen. Varje tävlande produkt är framtaget av ett lag och baseras på en regional råvara. Smaken bedöms av en smakjury och affärsplan samt förpackning av en marknadsjury. Juryns ordförande är Mathias Dahlgren som också är hedersordförande i Gastronomiska Samtal som arrangerar tävlingen.

När ärtburgarna vann "Rätt i tiden"-priset uttalade sig Mathias Dahlgren på följande vis om ärtburgarna:

"Vinnarna har utav en råvara som odlats här i nästan 1 000 år skapat en unik, innovativ, hållbar och anpassningsbar produkt som ligger helt rätt i tiden. Detta är inget surrogat utan en vegetabilisk proteinkälla som står för sig själv.”

Annons

Sveriges 25 landskap samt Åland inbjuds att tävla i Matverk. Vinnaren i årets tävling blev ""Slaktarens hemlighet" från Ångermanland. Till "Slaktarens hemlighet" har en normalt sett outnyttjad styckdetalj på grisen använts och en slags sidfläsk/lyxbacon har tillverkats med hjälp av björkspånsrökning.

Trea i tävlingen blev "Siws krämiga Foie de Poulet" från Gästrikland, en "gåslever" gjort på kyckling.


Anders Edström

021-19 92 25
anders.edstrom@mittmedia.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan