Annons

Annons

Annons

Polisen gjorde jättebeslag i Västerås – två åtalas för nästan tio kilo hasch

En man från Västerås och en man från Köping åtalas för grovt narkotikabrott sedan polisen hittade en gömma med 9 679 gram hasch invid järnvägen strax norr om E18 i Västerås.
När polisen avlägsnat knarkpartiet uppstod osämja och misstankar: Flera personer utöver de två männen åtalas för delaktighet i kidnappning, hot och utpressning mot en Köpingsbo som de trodde låg bakom knarkets försvinnande.

Kammaråklagare Eva Wintzell vid Internationella åklagarkammaren i Stockholm leder förundersökningen tillsammans med sin kollega kammaråklagare Emelie Källfeldt framhäver att det är ett framgångsrikt polisarbete som ligger bakom fyndet av den stora knarkgömman:

– Det är polisens aktionsgrupp Mitt som förtjänar beröm för det här. Att man hittade gömman beror på en längre tids spaningsarbete och telefonavlyssning.Men det är inte det enda. Även bilder och filmer finns:

– Polisen installerade en hemlig kameraövervakning, så det finns gott om bilder på de misstänkta, säger Eva Wintzell.

Polisen fick på så vis kännedom om att ett större parti hasch låg gömt i otillgänglig terräng invid banvallen längs järnvägen norr om E18 i Västerås. Snabbt blev polisen på det klara med att det främst var en 29-årig västeråsare och en 21-årig ung man från Köpingstrakten som hade att göra med partiet.

Annons

Annons

Polisens och åklagarens teori är att 29-åringen själv eller i samråd med andra sett till att haschpartiet på nästan 9,7 kilo placerats i gömman i Västerås. Därefter skulle 21-åringen ta sig dit och hämta hela eller delar av partiet för att förvara och/eller sälja.

Den 2 november 2016 slog polisen till och beslagtog knarkpartiet. Det ställde till det rejält för de misstänkta. När 29-åringen och 21-åringen förstod att knarkpartiet var borta föll deras misstankar på en 26-årig man från Köping. De två trodde att han tagit partiet för egen räkning.

De två ansåg att 26-åringen antingen skulle betala 500 000 kronor (priset i grossistledet för knarkpartiet, priset på gatan gram för gram är betydligt högre) eller drabbas av hemska saker.

Den 13 november 2016 överfölls 26-åringen i Västerås, i närheten av den plats där knarkpartiet hade funnits, fördes bort i bil till okänd plats. 29-åringen åtalas för att tillsammans med flera okända maskerade personer bundit och misshandlat 26-åringen. 29-åringen uppmanade en av de okända personerna att med ett verktyg klippa av 26-åringens fingrar. Något sådant hände dock inte – däremot fick 26-åringen ordentligt med stryk.Under tiden försökte de förmå 26-åringen att antingen berätta för dem var haschpartiet fanns, alternativt betala 500 000 kronor till dem.

När detta inte hjälpte – 26-åringen hade av naturliga skäl ingen som helst kunskap om vart knarkpartiet tagit vägen (polisen hade ju beslagtagit partiet) och han hade ingen möjlighet att själv få fram en halv miljon kronor – utsträcktes hoten senare samma månad till 26-åringens släkt och familj i Köping.

Annons

Härvid använde sig 29-åringen av två yngre släktingar, bosatta i Köping.– En man som blev vittne till hoten i Köping blev utsatt för övergrepp i rättssak, säger Eva Wintzell.

Annons

Det sistnämnda består i att vittnet i januari i år när misstankarna blev kända fick höra att han skulle ta tillbaka sina uppgifter eller utsättas för våld.

De åtalades inställningar till de olika brotten är inte närmare kända, men kommer att redogöras för vid rättegången. Rättegången är planerad att inledas den 18 april vid Västmanlands tingsrätt.

De åtalade:

29-årig man från Västerås. Åtalas för grovt narkotikbrott alternativt försök till grovt narkotikabrott samt vapenbrott (han hade en revolver samt skarpladdade patroner hemma). Åtalas även för människorov (kidnappningen av 26-åringen) och anstiftan av försök till grov utpressning (utpressningen mot 26-åringen och dennes familj). Åtalas även för att i ett separat ärende ha försökt utpressa en man i Malmö.

21-årig man från Köpingstrakten. Åtalas för grovt vapenbrott alternativt försök till grovt narkotikabrott. Åtalas även för försök till grov utpressning samt olaga hot (mot 26-åringen och dennes familj).

Två män i 20-årsåldern från Köping, släkt med 29-åringen. Åtalas för medhjälp eller försök till grov utpressning och olaga hot, en av dem åtalas för övergrepp i rättssak och diverse mindre narkotikahantering.

Tre män från Köping, 19, 23 samt 26 år gamla. De tre åtalas endast för att ha köpt små mängder narkotika och har ingenting med den grövre påstådda brottsligheten att göra.

Annons

Inbäddat innehåll

Narkotikapartiet påträffades längs järnvägen norr om E18 i Västerås. Terrängen invid partiet på järnvägens östra sida var svårtillgänlig så det kan enligt polis och åklagare inte vara en slump att de misstänkta befann sig där.


Jan Ernheimer

021-19 92 04
jan.ernheimer@mittmedia.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan